Boller med havregryn, banan og vanilje

Bananboller_1

Det er bare noe helt spesielt med lukten av fersk gjærbakst i huset, det gjør meg glad og gir meg #denfølelsen.  Disse kjempegode bollene er det litt mer “mat” i, de er supre å ha i fryseren til en lengre biltur eller tur med barna. Gode som er er, eller del dem i to og nyt med syltetøy eller smør og ost. Nam!

Bananboller_deig

Du trenger:

(ca. 20 boller)

  • 1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
  • 5 dl fingervarmt vann (max. 37 grader)
  • 2 dl vaniljesaus (alternativt melk), romtemperert
  • 1/2 ts vaniljepulver (valgfritt)
  • 2 dl havregryn
  • 2 modne bananer, moste
  • ca. 800-900 g hvetemel
  • 75 g mykt smør, i biter
  • 1 egg, til pensling
  • evt. 2 ts sukker, til strø på toppen

Ha gjær og fingervarmt vann i en miksebolle og rør til gjæren løses opp.

Hvis vaniljesausen er kjøleskapskald så kjør den noen sekunder i mikrobølgeovnen før du tilsetter den, hvis den er romtemperert kan den tilsettes direkte. Tilsett også vaniljepulver hvis du bruker dette, havregryn og moste bananer. Rør til alt er godt blandet.

Hvis maskinen din har eltekrok så sett den på, hvis ikke eltes deigen for hånd.

Tilsett hvetemelet litt om gangen mens maskinen går. Det er ikke sikkert du trenger alt melet, så se an etterhvert. Tilsett smøret og fortsett å elt deigen helt til den blir jevn og smidig, ca 10 minutter. Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving i ca. 1-2 timer, eller til deigen har blitt dobbelt så stor.

Ha ut deigen på et lett melet bord og trill ut boller, sett dem utover to stekebrett som er dekket med bakepapir. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og forvarm ovnen til 200 grader. La bollene heve i ca. 30 minutter.

Pensle bollene med egg og gi dem et lite sukkerdryss. Stekes i ca. 20 minutter, eller til de er gjennomstekte og gyldenbrune.

Nytes helst lunkne, men skal de fryses må de avkjøles helt først.

Enjoy!

Bananboller_ovenfra

Write a comment

Your email address will not be published.