Raske skoleboller

(Scroll for English)

Opplysningskontoret for Brød og Korn feirer Skolebrødets dag 19. juni 2020, og det er kanskje den perfekte anledning til å bryte bloggtørken… Mens mange av dere har bakt som aldri før denne våren, har jeg sittet med nesa i bøkene og jobbet iherdig med studier og eksamen. Nå er endelig studiene og eksamen tilbakelagt, og jeg kan tilbringe litt mer tid på kjøkkenet.

Denne oppskriften har jeg delt før, men jeg synes den fortjener å bli løftet fram igjen, spesielt i forbindelse med Skolebrødets dag! Deigen passer perfekt hvis du har lite tid, noe som har passet meg bra de siste månedene. Overskriften sier “raske” skoleboller, og med dette mener jeg at ved valg av ingredienser  og framgangsmåte holder det med en halvtimes forheving og 20 minutters etterheving. I tillegg bruker jeg ferdigkjøpt vaniljekrem, men hvis du har god tid – lag gjerne vaniljekrem fra bunnen av og hev deigen lenger, som beskrevet i framgangsmåten. Alle andre kan følge oppskriften under. 🙂 – Og jada, jeg vet at gjærdeig må heve lenge for å utvikle smak og tekstur, og jeg vet at mange synes ferdigkjøpt vaniljekrem er fy-fy, men noen ganger må man bare ha skoleboller, og det litt kvikt.

Continue reading “Raske skoleboller”

 

Grønnsakscurry

(Scroll for English)

Grønnsaker og bærekraftig kosthold er i vinden som aldri før, er du en av dem som har lovet deg selv at du skal spise mindre kjøtt og mer grønt? På denne tiden av året skal det ikke stå på utvalget i grønnsaksdiskene rundt omkring i hvert fall! Da jeg skulle få teste en slow cooker fra OBH Nordica falt valget på en vegetarisk karrigryte, og oppskriften får du under her. (Oppskriften er basert på heftet som fulgte med slow cookeren.) Du må ikke ha en slow cooker for å lage den, framgangsmåte til begge deler er forklart, og hva jeg foretrekker kommer helt an på situasjonen der og da. Det tar kortere tid i en vanlig kasserolle, men med en slow cooker kan du gjøre alt klart, putte oppi gryta og glemme hele greia. Det passet fint denne gangen, for da kunne jeg gjøre lekser med minstemann mens maten passet seg selv.

Continue reading “Grønnsakscurry”

 

Epleformkake med safran

(Scroll for English)

Safran trenger ikke bare være forbeholdt lussekatter og 13. desember. Både lukten og smaken av krydderverdenens gull gir meg assosiasjoner til varme, lys, kos og komfort, og det trenger jeg oftere enn én desemberdag i året… Dessuten er denne kaken mye kjappere å lage enn lussekatter, ingen knaing, heving og etterheving av deig, ergo vinn-vinn for min del. I tillegg inneholder den lite smør og ingen olje, men likevel er den saftig å bite inn i. Rett og slett en nydelig godbit å pleie seg selv og de rundt deg med nå i høst, eller i adventstiden om du synes du må vente…

Continue reading “Epleformkake med safran”

 

Høstgryte med gresskar, chorizo og bygg

(Scroll for English)

Høsten er min favorittårstid av mange grunner: fargene i naturen, den friske lufta, koselige innestunder, markens grøde, og følelsen av blanke ark og nye muligheter. De siste månedene har vært fulle av tidkrevende utfordringer, og nå begynner ting å falle på plass og jeg ser lyset i tunnelen. Så jeg ønsker høsten velkommen, med alt av gode ting den bringer med seg!

Gresskar er en av disse gode ting, og denne “one-pot” høstgryten med nevnte grønnsak, chorizo og bygg rører du kjapt sammen før resten ordner seg selv. Server den som den er, eller med en grønn salat og godt brød og smør ved siden av.

Continue reading “Høstgryte med gresskar, chorizo og bygg”

 

Rundstykker med bygg og nesle

(Scroll for English)

Tenk at den kanskje mest forhatte planten vi har, brennesle, kan være så proppfull av godsaker for kroppen! Neslebladene er tettpakket med C-vitamin, kalsium, kalium, sink, fiber og jern, for å nevne noe. Faktisk går de for å være sunnere enn spinat, så er dét sagt… Og om ikke det var nok, så er de jo som kjent gratis, også. Det er bare å ta på seg gummihansker og gå ut døra – du finner mest sannsynlig mye mer enn du trenger. Bare husk å velg plukkeområde litt med omhu, for eksempel kan det være greit å unngå grøftekanter og typiske hundelufte-løyper (av åpenbare grunner).

Vår og tidlig sommer er den perfekte tiden å sanke inn brennesle; da er planten på sitt beste. Eventuelt klipp av bare de 2-3 nyeste/øverste skuddene dersom du sanker inn senere på sommeren. Så fort de har fått et kjapt bad i kokende vann er stikkeegenskapene borte, og du kan håndtere dem uten fare for å brenne deg. Brukes i pesto, supper, paier, og i bakverk, som i oppskriften du finner under her:

Continue reading “Rundstykker med bygg og nesle”

 

Grove sjokovafler

(Scroll for English)

25. mars er den store vaffeldagen, så her må man passe på å rettferdiggjøre vafler til frokost, lunsh, middag eller kvelds… Faktisk lager jeg vafler ganske ofte, som regel hvis jeg mangler annen mat i huset, eller hvis jeg har melkeprodukter som er gått ut på dato og må brukes opp. Man kan putte omtrent hva som helst i vaffelrøra – alt fra melk, yoghurt, rømme… osv. kan vispes inn.

Disse vaflene er temmelig grove, og det er fordi jeg vil at de skal gi litt fiber og metthetsfølelse. Jeg har kun brukt litt sukker, og smør har jeg utelatt helt. Du kan selvsagt bytte ut litt av melken med smeltet smør hvis du vil, og tilsette mer sukker enn jeg foreslår. Det kommer an på hvor “dessert-aktige” eller “mat-aktige” du vil ha dem. 🙂

Continue reading “Grove sjokovafler”

 

Bananis-biter med sjokolade

(Scroll for English)

Elsker du dessert, men synes ikke du kan unne deg det hver dag? Disse munnfullene er søte nok til å stille søtsuget, men inneholder nesten ikke sukker (bruker du sjokolade uten sukker blir de helt sukkerfrie!). “Iskremen” er kun banan, vanilje og litt melk, og den passer perfekt sammen med mørk sjokolade.

Lag bitene så store eller små du vil, bare husk at jo mindre bitene er, jo mer sjokolade vil du trenge (mer overflate som skal dekkes). Det sagt, så anbefaler jeg å lage dem nokså små, slik at de blir en perfekt munnfull, eventuelt to små munnfuller. Oppbevar dem i fryseren, og de holder seg godt i flere uker. Perfekt å ha for hånden når søtsuget melder seg, eller når du har lyst på dessert, men vil ha noe som ikke er usunt eller fullt av sukker.

Continue reading “Bananis-biter med sjokolade”

 

Havremuffins med banan

(Scroll for English.)

Her er muffinsene som er næringsrike og mettende, og som er supre å ha i matboksen. Søtningen er i hovedsak banan (velg selv om du ønsker ytterligere søtning), og masse havregryn gir rikelig med fiber og langsomme karbohydrater. Varier toppingen etter ønske; for eksempel kan du toppe med hakkede nøtter, pinjekjerner, bringebær, solsikkefrø, gresskarfrø, pære eller hva du måtte ha for hånden. Hvis du fryser muffinsene kan du legge dem rett fra fryseren i matboksen, så fungerer de som fryseelement samtidig som den tiner fram til lunsjtid. 🙂

Her kommer den superenkle oppskriften:

Continue reading “Havremuffins med banan”

 

Kjøleskapsgrøt med frø, nøtter og sitrus

En bra frokost skal være god, sunn og næringsrik, og ikke minst mettende. Jeg er så absolutt et frokostmenneske, og kan aldri droppe frokost. Faktisk, da jeg i 20-årene jobbet som flyvertinne og noen ganger sto opp klokka 3 eller 4 for å dra på jobb, måtte jeg ha litt å spise før jeg dro avgårde… Tror jeg var ganske alene blant kollegene mine om det!

Uansett – for å komme fram til dagens oppskrift – mange sverger til kokt havregrøt om morgenen, men av en eller annen grunn har jeg aldri blitt overbevist der. Kjøleskapsgrøt derimot, eller Bircher müsli som det ofte kalles, liker jeg kjempegodt. Derfor finnes det noen varianter av kjøleskapsgrøt her på bloggen, ta gjerne et titt på denne eller denne om du vil ha flere forslag.

Jeg liker å tilsette knuste linfrø i min blanding, det gir ekstra fiber i tillegg til Omega 3. Knus dem selv hvis du har mulighet, da sikrer du ferskest mulig næringsinnhold (Omega 3-fettsyrer harskner fort ved lagring). Jeg bruker en mini-kaffekvern til dette.

Her er oppskriften på fiberrik frokost med frø, nøtter og sitrus:

Continue reading “Kjøleskapsgrøt med frø, nøtter og sitrus”

 

Kyllingsalat med linser og yoghurtdressing

(Scroll for English)

Til min store glede har jeg observert at flere butikkjeder har tatt begynt å ta grep mot matsvinnet: Egne kjøledisker fylles med prisreduserte matvarer som snart går ut på dato, eller som går ut på dato samme dag. Disse matvarene ville ellers mest sannsynlig blitt kastet. Ofte ser jeg at folk tar en kikk i disken, og det er alt fra ungdommer til pensjonister og fine fruer som står der og vurderer om de kan gjøre et kupp. For det er det virkelig, et kupp, både for lommeboka og for miljøet.

Sist jeg var forbi lå det en haug med ferdiggrillede kyllinger i “går-snart-ut-på-dato-disken”, og det var disse som ble starten på denne lunsjsalaten. Med ferdigstekt kjøtt og ferdigkokte linser er den klar på noen få minutter, og et velkomment avbrekk fra brødskivene. Lager du mer enn du trenger, er den perfekt i matboksen dagen etter. 🙂

Continue reading “Kyllingsalat med linser og yoghurtdressing”

 

Snurrer med fiken og marmelade

(Scroll for English)

Jeg har ikke helt latt meg rive med av all fokus på slanking og det å bare spise sunt i januar, har nok mer tro på moderasjon året rundt. Derfor ble ikke årets første oppskrift en grønn smoothie eller dampet fisk med grønnsaker, men nydelige bollesnurrer med litt andre ting “i svingene” enn den sedvanlige smør/sukker/kanel-blandingen. Ideen til disse fikk jeg fra en nyanskaffet kokebok fra den britiske kokken Gill Meller. Jeg satt til bords med Gill ved middagen etter at vi begge hadde vært dommere i Oste-VM (World Cheese Awards), og ble inspirert av hans matfilosofi. Boken hans heter Time (altså “Tid“), og er så vakker og full av fantastiske oppskrifter og gode tekster om mat og matopplevelser.

Fyllet i disse snurrene, tørket frukt og marmelade, er nokså “engelsk” og dermed helt spot on for meg som er anglofil så det holder. Det sagt, så skjønner jeg at ikke alle er like glad i engelskmennenes til tider overdrevne bruk av tørket frukt i bakverk. Er du ikke er fan av fiken, kan du enten bruke andre varianter istedenfor (aprikoser, dadler, rosiner, tranebær), eller bytte ut tørket frukt med hakket sjokolade.

Continue reading “Snurrer med fiken og marmelade”

 

Brente mandler

(Scroll for English)

Det gikk nylig opp for meg at jeg ikke har brente mandler her på bloggen, og siden jeg lager det hver jul måtte jo bare oppskrifta inn her sporenstreks. Jeg har brukt den samme siden jeg flyttet på hybel for X antall år siden, så jeg har nesten ikke ansett den som en “oppskrift”…

Jeg har alltid brukt melis istedet for vanlig sukker når jeg lager brente mandler, og det av den enkle grunnen at jeg er for utålmodig til å vente på at sukker skal smelte sakte og forsiktig. Og dessuten synes jeg det er lettere å lykkes dersom man bruker melis. Bruk det du selv ønsker – de fleste er mer tålmodige enn meg…

Porsjonen under er ikke så stor, den gir to mellomstore eller et litt større glass, men det er veldig enkelt å doble den skulle du ønske å lage mer.

Continue reading “Brente mandler”

 

Kling

Norsk tradisjonsbakst har ikke alltid vært en prioritet hos meg, men jeg tror det kommer til å bli en endring der framover… Med nyinnkjøpt steketakke i hus var det kling som sto først på lista, og herligheeeet så godt det er med helt nystekte lefser med smør og sukker! Heldigvis kan ferdig smurt kling fryses, hvis ikke hadde vi spist oss fordervet. Jeg anbefaler virkelig alle som ikke enda har prøvd å lage lefser før å prøve seg.

Denne oppskriften fant jeg i Lefseboka av lefsedronninga Bodil Nordjore, men jeg har halvert mengden og utvidet forklaringen i framgangsmåten. For noen år siden var jeg så heldig å lære lefsebakst av Bodil, og den dama kan virkelig sakene sine.

Continue reading “Kling”

 

Sjokobananmuffins

(Scroll for English)

Skolebarna her i huset er litt “brødleie” for tiden, og derfor har jeg eksperimentert med noen muffinsoppskrifter som er litt sunnere og som kan være et smakfullt tilskudd i matboksen. Jeg bruker kun fullkornsmel og ikke noe hvitt raffinert sukker, ergo kan faktisk disse gå for å være sunnere enn mange av brødtypene man finner i butikken (som ofte inneholder mye hvitt mel og sirup). Meningene er mange hva gjelder sukker og diverse søtningsvarianter, og jeg kommer ikke til å fortelle deg hva du skal gjøre eller ikke gjøre. Velg søtning etter hva du mener er best, eller utelat den helt. Bananene gir også en del sødme i seg selv.

Continue reading “Sjokobananmuffins”

 

Lun linsesalat med egg

(Scroll for English)

Hjemmekontor-lunsjer, altså… Jeg anser meg selv om ganske heldig som jobber mye hjemmefra, da slipper jeg tørre brødskiver med svett ost til lunsj. Mange har kanskje utvidet horisonten litt de siste årene og tar med seg Tupperware med salat eller middagsrester, og noen har arbeidsplass med en velfylt kantine, men det er en glede å noen ganger kunne lage seg akkurat det jeg vil ha når det er tid for mat! Denne salaten er en sånn type lunsj; jeg kan sette på kornene til koking og gå tilbake til PCen, og når de er nesten ferdigkokt trenger jeg ikke stort mer enn fem minutter før lunsjen er på bordet.

Rester er forresten perfekt til matboksen neste dag. 😉

Continue reading “Lun linsesalat med egg”

 

Epleformkake

(Scroll for English.)

Nå har jeg høstet inn alle eplene fra mine to epletrær i hagen, og vær og temperatur levner ingen tvil om at høsten er inne i sin siste fase før vinteren setter inn. Selv om fryseren er full av eplemos og paier, er det masse epler igjen. Denne formkaken er en sånn type kake som man bare rører sammen til helgekaffen, og hittil i høst har jeg laget den tre ganger allerede… Superenkel og utrolig god.

Continue reading “Epleformkake”

 

Lasagne med kjøttboller

(Scroll for English.)

Kjøttbolle-lasagne er høstmaten over all høstmat: Lagvis pasta fylt med fløyelsmyk saus og deilige kjøttboller, toppet med gyllen, boblende ost… Denne oppskriften tar noen snarveier med pastasaus på glass og ferdige kjøttboller, men hvis du har tid og lyst må du selvsagt gjerne lage alt fra bunnen. Tilsett også gjerne litt spinat eller en håndfull oppkuttede grønnsaker mellom lagene for å få inn litt ekstra grønt.

Continue reading “Lasagne med kjøttboller”

 

Kanelboller med eple

(Scroll for English.)

Kanelboller trenger ikke bare være kanelboller! Her får du dem med en liten vri, en vri som ble til da jeg klødde meg i hodet mens jeg betraktet eplehaugen i hagen. Det er liksom litt begrenset hvor mye eplemos vi kan spise, for ikke å snakke om eplekake, så her er det bare å inkludere eplene både her og der.

Trenger du flere epletips? Du finner alle oppskriftene HER – alt fra salater og supper med epler, til brød, frokostgrøter og desserter. 🙂

Continue reading “Kanelboller med eple”

 

Kyllinggryte med feta, oliven og varme krydder

(Scroll for English)

Når regnet pisker mot vindusruten og høsten er et faktum, er det på tide å bytte ut vannmelonsalatene med varmende supper og gryter. Hvis de er enkle å lage, er det selvsagt også en bonus. Denne “one-pot-retten”, som kan tas rett fra ovnen og bort til bordet, lager seg stort sett selv og smaker fantastisk av varme krydder. Bruker du en panne som tåler å stå i ovnen, får du også minimalt med oppvask.

Continue reading “Kyllinggryte med feta, oliven og varme krydder”

 

Bath buns

(Scroll for English)

Rett før sommeren besøkte jeg byen Bath i sørvest-England. Bath ble grunnlagt for nesten 2000 år siden da romerne slo seg ned i området, og navnet på byen kommer fra romernes tid da de bygget såkalte “bad” (spa) her. Byen har verdensarvstatus og er så vakker og orginal at den bør være på listen til alle anglofile og/eller reiselystne. Heldigvis er den bare en halvannen times togreise fra London. (Du kan lese om da jeg var i Bath HER.)

Men, over til dagens godbit. Det finnes referanser til “Bath buns” helt tilbake til 1700-tallet, og det har naturligvis utviklet seg mange varianter av denne gjennom årene. Noen lages med rosiner og tørket frukt, noen med karvefrø, og enkelte oppskrifter inkluderer også en sukkerbit inne i hver bolle. Det som er fellesnevneren for de fleste oppskriftene, er at de inneholder nokså mye smør, og at toppen på de stekte bollene får en søt glasering som blir drysset med delvis knuste sukkerbiter. Jeg har kuttet en anelse ned på smøret i deigen, og har droppet tørket frukt og karvefrø. Den eneste grunnen til at jeg droppet de to sistnevnte ingrediensene, er at da vil ungene mine neppe ha dem, og jeg ender opp med å spise alle selv… Du gjør som du vil, tilsett gjerne et par håndfuller rosiner/tørket frukt og et lite dryss med karve om du vil. 🙂

Continue reading “Bath buns”