Hjemmelaget granola med smak av jul

Julegranola_2

Nesten alltid når jeg lager hjemmelaget granola planlegger jeg å gi den bort i gave. Men det blir ikke alltid sånn… som regel blir den spist opp før den kommer så langt. Neste gang lager jeg dobbel porsjon for å være på den sikre siden!

Denne oppskriften er mer en «guide» enn en ren oppskrift, bytt ut ingredienser med det du liker best av gryn, frø, krydder, nøtter og tørkede bær. Akkurat denne varianten passer fint som julegave synes jeg, og alle har vi behov for noe som dette innimellom all julematen!

Julegranola_1

Du trenger:

  • 225 g havregryn (jeg bruker en blanding av store og lettkokte)
  • 50 g solsikkefrø
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g gresskarfrø
  • 100 g nøtter (jeg bruker en blanding av mandler og hasselnøtter)
  • 1 ts pepperkakekrydder (eller bruk bare malt kanel)
  • 50 g lyst brunt sukker
  • ca. 100 g honning (den rennende typen)
  • 150 g tørkede tranebær

Sett ovnen på 160 C.

Ha alle ingrediensene bortsett fra honning og tranebær i en stor bolle og bland godt.

Hell det utover et stekebrett som er dekket med bakepapir og spre blandingen utover. Ringle over honningen i en tynn ståle. (Honning på spruteflaske gjør dette mye enklere!)

Sett brettet inn i ovnen, midterste rille, og stek granolaen i ca. 30-40 minutter. Hold et øye slik at det ikke blir for mørkt, senk ev. varmen om nødvendig.

Avkjøl granolaen helt og bland inn tørkede tranebær. Ha over i et rent norgesglass eller lignende. Oppbevares tørt.

Granolaen holder seg fint i opp til en måned.

Hvis du skal gi den bort i gave kan du knyte et fint bånd rundt glasset, og ev. et hyggelig kort.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Julegranola_3

English

You’ll need:

  • 225 g oats (I like to use a mixture of jumbo and regular oats)
  • 50 g sunflower seeds
  • 50 g sesame seeds
  • 50 g pumpkin seeds
  • 100 g nuts (I like to use a mixture of almonds and hazelnuts)
  • 1 tsp gingerbread spice or mixed spice (or simply use same amount of ground cinnamon)
  • 50 g soft light brown sugar
  • approx. 100 g runny honey
  • 150 g dried cranberries

Preheat oven to 160 C.

Put all the ingredients except the honey and cranberries into a large bowl. Mix well.

Tip out onto a lined baking tray and spread out to an even layer. Drizzle with the honey.

Bake on the middle rack for 30-40 minutes until crunchy, keeping a close eye to avoid it getting too dark. Lower temperature is necessary.

Cool completely and mix in the dried cranberries, and transfer to a large jar or other container with a lid. Store in a dry place.

The granola will keep well for up to 1 month.

If you plan to give away as a gift you could tie a cute ribbon around the jar, and maybe a nice card. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *