(Scroll for English.)

Har du lyst til å servere noe nytt i tillegg til «det vanlige» på brunch- eller lunchbordet i julen? Disse små kjøttbollene er fantastisk gode og et kjempedeilig tilskudd til buffeten. De inneholder svisker, chilli og salvie, smaker som virkelig spiller på lag, og som gir kjøttbollene litt smak av jul. Inspirasjonen til oppskriften fikk jeg fra danske Sif Orrelana, en utrolig kreativ og flink kokebokforfatter som jeg hadde gleden av å møte da jeg var på foto-workshop i Venezia for en drøy måned siden.
Hun skriver om disse:
Lidt ekstra god julefrokost skal der til i weekenderne, når kalenderbladet til december måned vendes. Mange vælger at invitere gæster på en god bid mad, og hvad er dejligere end en skive friskbagt fuldkornsrugbrød og en nybagt frikadelle? Her får du vores favoritopskrift på frikadeller med et juleagtigt twist. Aromatiske svesker, lidt fyrig chili og raffineret salvie har sneget sig ind i opskriften, og disse tre ingredienser forstår virkelig at få det bedste ud af samspillet. Frikadellerne smager skønt lune, og måtte I få nogen i overskud, er de en sand lækkerbisken i madpakken dagen efter.
Jeg kunne ikke vært mer enig!
Du trenger:
(ca. 20-25 små kjøttboller)
- 15 svisker uten stein, hakket i små biter
- 400 g karbonadedeig
- 400 g kjøttdeig av svin
- 1/2 ts chilliflak (el. 1/2 ts cayennepepper)
- 4 ss finhakkede salvieblader
- 1/2 ts finrevet muskatnøtt
- 1 egg
- 1/2 – 1 ts salt
Ha alle ingrediensene i en stor bolle og bland alt godt sammen. Det beste her er å bruke hendene. Form deigen til små boller.
Varm opp litt smør eller kokosolje i en stekepanne, og stek kjøttbollene til de er gyllenbrune og gjennomstekte.
Serveres mens de fortsatt er varme, eller avkjøl dem helt og legg dem i en pose eller tett boks. Oppbevares i kjøleskapet i 1-2 dager, eller i fryseren i opp til en måned.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

English
(Yields: 20-25 mini meatballs)
- 15 pitted prunes, chopped
- 400 g lean minced meat
- 400 g minced pork
- 1/2 tsp chilli flakes (or use 1/2 tsp cayenne pepper)
- 4 tbsp fresh sage, chopped
- 1/2 tsp finely grated fresh nutmeg
- 1 egg
- 1/2 – 1 tsp salt
Put all the ingredients into a large bowl and mix very well. Pinch off walnut-sized pieces and roll into small meatballs.
Heat some butter or coconut oil in a frying pan, and cook the «frikadeller» until browned and cooked through.
Serve whilst still warm, or let cool completely and put in an airtight container. Store in the fridge for 1-2 days, or in the freezer for up to 1 month.