Tranebærsyltetøy


Vi har ingen tradisjon for bruk av tranebær ved juletider her i Norge, men for folk i flere andre land, spesielt de engelsktalende landene, ville det ikke vært jul foruten. Tranebærsaus er klassisk tilbehør til kalkunen på «Christmas Day», og bærene inngår i mange desserter og søtsaker.
Nå ser det ut til at nærbutikken her har gått lei av masingen min, for nå tar de inn ferske tranebær hver desember..! Jeg kjøper store mengder og fryser noe, så har jeg alltid litt på lager dersom behovet skulle melde seg. Bærene kan puttes direkte i fryseren, og kan fint ligge der helt til neste jul.
Dette er verdens enkleste syltetøy – to ingredienser og 10 minutters koking – tranebær inneholder nemlig så mye pektin at syltetøyet blir stivt på null komma niks. Dette blir jo også flotte julegaver til folk som har alt, hjemmelaget tranebærsyltetøy er det svært liten sannsynlighet for at mottakeren har fra før! 

Du trenger:
650 g tranebær
650 g sukker

Ha litt vann i bunnen av en stor kjele, bare akkurat nok til å dekke bunnen.
Ha oppi tranebær og sukker, sett på lav/middels varme og rør litt med jevne mellomrom til sukkeret et løst opp.


Nå kan du skru opp varmen og la bær og sukker koke i ca 10 minutter.

Ha syltetøyet over i steriliserte glass og skru igjen lokkene med en gang. (For å sterilisere glass: vask dem godt med såpe og varmt vann, sett dem så i 140 C stekeovn i ca 15 min. Lokkene kan kokes 10 min.)
Ferdig!

Nydelig syltetøy som også egner seg godt som julegave 🙂

4 kommentarer

 1. Det var et veldig lurt tips! Takk for oppskrift! Tranebær er jo så sunt:)

 2. Javisst er det sunt, også! 😉

 3. Hei
  jammen har du en alletiders matblogg. Fine bilder
  med oppskrifter. Skal følge med bloggen din 🙂
  Jeg har også en matblogg, men er veldig fersk.
  Kan litt for lite om blogging ennå. Må ha et bedre camera også. Jeg er utdannet institusjonskokk og elsker faget mitt. ( mat )

  Advents hilsen fra Randi

 4. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar, Randi!
  Ha en fin adventstid du også 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *