Borlottisuppe (Borlotti soup)


Etter mitt siste raid på Amazon har kokeboksamlingen min fått ytterligere noen nye tilskudd. En av disse er boken Two Greedy Italians, skrevet at de italienske kokkene Antonio Carluccio og Gennaro Contaldo (sistnevnte var visst Jamie Olivers mentor før han ble kjent). Carluccio er fra nord-Italia og Gennaro er fra Calabria i sør, så sammen utfyller de hverandre og mattradisjonene i det italienske kjøkken. Rettene er for det meste av typen rustikk, italiensk husmannskost, og den type mat har alltid appellert til meg. Boken har også mange helt fantastiske bilder fra Italia, så hvis du ikke allerede drømmer om en reise dit så kommer du til å gjøre det om du blar litt her…
Denne suppen er vegetarisk, lett og sunn, men neste gang skal jeg sprøsteke litt bacon og smuldre over rett før servering for å få litt ekstra smak. Oppskriften er laget for ferske borlottibønner, men siden de er så godt som umulige å komme over her til lands kan man gjerne bruke tørkede; det går også helt fint. Bare husk å bløtlegge dem dagen i forveien, ellers tar det sånn cirka hundre år å koke dem møre.

Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
1,5 liter vann eller grønnsakskraft (buljongterning er helt ok)
250 g tørkede borlottibønner (eller 500 g ferske)
500 g modne tomater, «frøene» tatt ut, grovhakket
1 selleristang, finhakket
4 ss extra-virgin olivenolje
1/4 ts tørket oregano
1 hvitløksfedd, finhakket
en håndfull bladpersille, grovhakket
(valgfritt: 50g sprøstekt bacon, i småbiter)

Ha de tørkede bønnene i en bolle, fyll opp med vann og sett i kjøleskapet natten over.
Tøm over i et dørslag og skyll dem godt under springen.
Ha vann eller kraft i en stor kasserolle, tilsett bønner og la dette koke på høy varme i 10 minutter før du skrur ned varmen, og koker i 30 minutter til.
Tilsett tomater og selleri, kok til bønnene er helt møre, ytterligere ca 20 minutter.
(Hvis mye av kraften/vannet fordamper underveis, ha i litt mer.)
Rør inn finhakket hvitløk og oregano og det meste av persillen.
Ha over i boller/suppeskåler og ringle over olivenolje, og dryss over det siste av persillen.
Servér gjerne med litt godt brød.

You’ll need:
(about 4 servings)
1,5 liters (about 3 pints, 1500 ml) water or vegetable stock
250 grams dried borlotti beans (or 500 grams fresh)
500 grams ripe tomatoes, deseeded and roughly chopped
1 celery stick, finely chopped
4 tbsp extra-virgin olive oil
1/4 tsp dried oregano
1 garlic clove, finely chopped
handful fresh parsley, roughly chopped
(optional: 50 grams bacon, fried until crisp and chopped) 


Soak the beans in cold water overnight, then drain and rinse.
Pour the water or stock into a large saucepan, add the beans and boil vigorously for 10 minutes.
Turn down the heat, simmer for another 30 minutes.
Add the tomatoes and celery, continue to cook until the beans are tender, about 20 more minutes.
(Make sure there’s plenty of liquid in the soup, otherwise add some more.)
Stir in the garlic and oregano, and most of the parsley.
Ladle into bowls, drizzle over the olive oil and sprinkle over the rest of the parsley.
Serve with some good bread.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *