Klementinmarmelade med tranebær (Clementine and cranberry marmalade)Helgen er på trappene og hvis du ikke har noen planer enda så får du et lite prosjekt her. Denne nydelige marmeladen med smak av jul blir den fineste julegave! Hvis du ikke finner ferske tranebær kan du bruke frosne, hvis du ikke finner frosne heller: spør i butikken og fortsett å mase helt til de tar dem inn. (Det gjorde jeg.)


Weekend’s just around the corner, if you don’t have any plans yet – here’s a little project for you!
This amazing, Christmassy marmalade makes an excellent gift. If you can’t find fresh cranberries, use frozen, and if you can’t find frozen either: ask the people working in your shop, and keep nagging until you see them in the shelves. (That’s what I did.)

Du trenger:
(gir ca 6 stk 3,5 dl glass)
600 g klementiner (bruk helst økologiske siden skallet også skal brukes)
3 sitroner (bruk økologiske/uvoksede)
250 g ferske tranebær (frosne går fint)
1,5 kilo sukker
et saftklede el.l.

Del mandarinene i to og klem ut saften (ta bort alle steiner), ha saften over i en stor kasserolle.
Del de halve mandarinskallene i to igjen, og bruk en liten, skarp kniv til å skjære bort det hvite på innsiden. Deretter skjær det orange som er igjen opp i tynne strimler. Ha strimlene oppi kjelen sammen med saften.
(forts. under bildet)

You’ll need:
(makes about 6 x 350 ml jars)
600 grams clementines (preferably organic)
3 lemons (preferably organic)
250 grams fresh cranberries (frozen is ok)
1,5 kilos sugar
a piece of muslin

Halve the clementines and squeeze out the juice (remove the pips), then pour the juice into a large pan.
Cut the clementine skins in half again, then, using a small, sharp knife, remove the white pith. Now cut the peel into thin shreds, and add them to the pan.

(cont. below)


Del sitronene i to og klem ut saften, ha saften i kasserollen, men legg steinene til side.
Ta fram saftkledet og legg sitronskallene og -steinene i midten. Samle sammen endene og knyt sammen med et hyssingsnøre slik at du har en liten «pose». Ha denne oppi kjelen sammen med saft og mandarinskall-strimler, du kan evt. knyte den fast til håndtaket på kjelen slik at den ikke flyter rundt.
Tilsett 1 1/4 liter vann og kok opp, la dette småkoke nå i ca 1 1/2 time.
Ta ut saftkledet med sitronskallene oppi og legg det til side til avkjøling.Cut the lemons in half and squeeze out the juice, pour the juice into the pan. Wrap the lemon halves and pips in muslin to form a bag and tie it with string. Put the muslin bag into the pan with the juice and clementine strips, you can tie it to the handle of the pan if you like.
Add 1,25 litres water and bring to the boil, leave to simmer for 1 1/2 hours.
Remove the muslin bag, leave it to cool slightly.

Når «sitron-pakken» er nok avkjølt til at du kan ta i den, hold den over kasserollen og klem ut så mye saft du klarer.
Ha tranebærene i kasserollen og la alt koke i 10 minutter til.
Tilsett sukkeret, rør slik at det løser seg opp, deretter kok opp igjen og la alt koke på medium/høy varme i en halvtimes tid. Legg en liten tallerken i fryseren.When the «lemon parcel» is cool enough to handle, squeeze as much juice from it as you can, holding it over the pan.
Add the cranberries and simmer for about 10 more minutes.
Add the sugar, stir to dissolve, then bring to the boil again and boil quite vigorously for about 30 minutes. Put a little plate into the freezer.

Nå skal marmeladen egentlig være ferdig, men sjekk først: ta ut tallerkenen fra fryseren og drypp litt på den. «Skyv» på den med fingeren, dersom den «skrukker seg» litt så er den ferdig, hvis ikke så kok litt til og legg tallerkenen i fryseren igjen. (Hvis du har et sukkertermometer så skal dette vise 105 C når marmeladen er ferdig.)
Fyll marmeladen i varme, steriliserte glass og skru lokket godt igjen.


The marmalade should be done by now, but test by dropping a little onto the chilled plate and push it with your finger. If a wrinkle forms, it’s ready. If not, continue to boil, placing the plate in the freezer again. (If you have a sugar thermometer the temp. should reach 105 C when it’s ready.)
Utmerkede julegaver! Du kan jo evt. pimpe opp glassene med en rød sløyfe eller noe 🙂
                                                       
Wonderful Christmas gidts! You can pimp up the jars with a red ribbon 🙂
 
Enjoy!
 
 
 

8 kommentarer

 1. Åh dette så herlig ut 🙂
  Mulig jeg må prøve meg på dette 🙂

  God helg!

  Hilsen Kine.

 2. Takk for det, Kine! Håper du prøver 🙂
  Maria

 3. Å, det så søtt og julete ut!
  Kan tenke meg at det passer godt som fyll i ei mørk sjokoladekake.. et lag med det og et med krem.
  Ønsker deg fine adventsdager! : )

 4. Takk og i like måte, Gry! 🙂

 5. Anonymous

  Deilig! Bruker du fruktkjøttet?

 6. Jeg siler ikke juicen, så da blir det jo endel fruktkjøtt med i marmeladen 🙂
  Maria

 7. Kan jeg spørre hvor du fikk tak i frosne tranebær?

  På forhånd takk:)

  Haakon

 8. Hei Haakon! Når det først dukker opp ferske tranebær i butikkene kjøper jeg ofte en del og putter noe i fryseren. Tranebær kan fryses som de er, veldig lettvindt! Når det er sagt så har jeg sett tranebær i frysedisken på Ultra, og i Sverige. Lykke til!

  Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *