Kanelkringle (Cinnamon wreath)


Dette er en stor porsjon som egner seg når du har mange munner å mette, men kringlen kan også deles opp og fryses om du vil. Du kan eventuelt halvere porsjonen om du ikke trenger så mye mat 🙂 


Du trenger:
(1 stor kringle)
7 dl melk
100 g smør
1 pk tørrgjær
4 ss sukker
ca 1,5-2 liter hvetemel
Fyll:
50 g mykt smør
kanel og sukker (mengde er en smakssak..)
1 egg (til pensling)
perlesukker


Varm melk og smør sammen, enten i en bolle i microen eller i en kjele. Bare varm nok til at smøret akkurat smelter og blandingen er “fingervarm”/lunken. Rør inn gjær og sukker.
Rør inn akkurat nok mel til at deigen kommer sammen og kan knas. (Det kan være du trenger mindre eller mer mel enn det som er oppgitt i ingrediensene, prøv deg fram med litt om gangen.) Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, deigen bør eltes minst 5 minutter. Sett den så til heving med et klede over på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor. 


Finn fram kjevla og strø litt mel på overflaten, du trenger ganske stor plass.
Kjevle ut deigen til du har et slags rektangel, nokså tynt kjevlet.


Smør utover smøret, prøv å fordel det helt ut i kantene. 
Dryss over kanel og sukker, og bruk så en butt kniv (f.eks trekniv) til å blande dette sammen på deigen.


Rull sammen alle de tre lengdene slik at du har tre lange “pølser”:

Del de tre “pøsene” i to like lange deler før flettingen, siden det er vanskelig å flette så lange deler uten at de klisser seg sammen. Flett så sammen tre og tre slik at du ender opp med to tykke fletter:
Legg de to flettene sammen på et bakepapirkledd brett, slik at de danner en ring. (Hvis du heller vil lage to stk kanelstenger kan du bare legge de to ved siden av hverandre i stedet.)

Pensle med egget, og dryss over perlesukker.
Sett ovnen på 180 C og la kringlen stå og etterheve litt, ca 20-30 minutter.

Stekes i ca 40-45 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Hvis overflaten ser faretruende mørk ut før den er ferdigstekt, legg et ark bakepapir over kringlen og stek videre.

La kringlen hvile litt før du skjærer den i biter, men den smaker aller best mens den fortsatt er litt varm.
Den kan fint fryses – bare varm den litt i ovnen før servering og den blir så god som nystekt igjen 🙂


Her er panna med ferdigoppskårne biter som ble med til dugnaden i barnehagen 🙂
Enjoy!
 
 
 
 

7 Comments

  1. Så flott den var! Tror ikke den får plass i stekeovnen min engang … Sukk. Du er flink!

  2. Takk for det, Siri 🙂
    Tror min oven er nokså “vanlig”, det gikk akkurat 😉

  3. Åååå helt magisk for en gjærbakstelsker som meg, fin inspirasjon og forklaring 🙂

  4. Hei Marianne – håper du prøver en dag, det ble veldig godt 🙂

  5. Hope you had a great time in London Maria!
    The wreath looks great!
    X

  6. HEI DER:) tenkte jeg bare ville si at jeg har linka deg opp som verdt å lese på bloggen min! Helt ny blogg sådann, og hadde satt skikkelig pris på om du tok en tur innom! mvh Renate

    http://projectasteit.blogspot.com/

  7. Thank you, Anna! London was great, as always 😀

    Renate – takk for det, skal sjekke bloggen din!

Write a comment

Your email address will not be published.