Raske skoleboller

(Scroll for English)

Opplysningskontoret for Brød og Korn feirer Skolebrødets dag 19. juni 2020, og det er kanskje den perfekte anledning til å bryte bloggtørken… Mens mange av dere har bakt som aldri før denne våren, har jeg sittet med nesa i bøkene og jobbet iherdig med studier og eksamen. Nå er endelig studiene og eksamen tilbakelagt, og jeg kan tilbringe litt mer tid på kjøkkenet.

Denne oppskriften har jeg delt før, men jeg synes den fortjener å bli løftet fram igjen, spesielt i forbindelse med Skolebrødets dag! Deigen passer perfekt hvis du har lite tid, noe som har passet meg bra de siste månedene. Overskriften sier “raske” skoleboller, og med dette mener jeg at ved valg av ingredienser  og framgangsmåte holder det med en halvtimes forheving og 20 minutters etterheving. I tillegg bruker jeg ferdigkjøpt vaniljekrem, men hvis du har god tid – lag gjerne vaniljekrem fra bunnen av og hev deigen lenger, som beskrevet i framgangsmåten. Alle andre kan følge oppskriften under. ? – Og jada, jeg vet at gjærdeig må heve lenge for å utvikle smak og tekstur, og jeg vet at mange synes ferdigkjøpt vaniljekrem er fy-fy, men noen ganger må man bare ha skoleboller, og det litt kvikt.

Du trenger:

(Ca. 16 skoleboller)

 • 5 dl lunken/fingervarm melk
 • 75 g sukker
 • 1 pk. fersk gjær, bruk den for søte deiger
 • 700-800 g hvetemel
 • ½ ts salt
 • 75 g smør, skåret i terninger
 • Ca. 300 g vaniljekrem (ferdigkjøpt går fint)
 • Melis og kokosmasse, til servering

Ha melk, sukker og gjær i en stor bolle. Tilsett mel og salt og bland det godt inn. Elt til deigen er smidig og elastisk, ca. 7-8 minutter i en kjøkkenmaskin. Ha smørterningene i deigen en og en, og elt videre et par minutter til. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve en halvtimes tid. (Eller 1-2 timer om du tilfeldigvis har tid.)

Sett ovnen på 200 C og kle to stekebrett med bakepapir.

Del opp deigen i 16 omtrent like store deler. Trill delene ut til boller og plasser dem utover bakepapirkledde stekebrett. Klem dem så litt flatere med hånden. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 20 minutter.

Bruk fingrene og lag forsiktig en fordypning i midten av hver bolle. Fyll fordypningene med ca. 1 ss vaniljekrem. (Tips: Jeg bryr meg ikke om å pensle bollene med egg, rett og slett fordi det ikke har noen hensikt når de likevel skal dekkes med melis. I tillegg sklir melisen lettere av dersom bollene er “glatte”.)

Skolebrødene stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, eller til kantene begynner å bli gyllenbrune. Avkjøles på rist.

Lag melisglasur ved å blande melis med litt kaldt vann; rør det godt sammen til en jevn blanding. Bre melis rundt vaniljefyllet, og dryss over kokosmasse før melisen stivner.

Det var vel ikke så vanskelig? Lag deg en kopp kaffe eller te, og nyt! ?

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Makes about 16 buns)

 • 500 ml lukewarm milk
 • 75 g sugar
 • 50 g fresh yeast, crumbled
 • 700-800 g plain flour
 • ½ tsp salt
 • 75 g butter, diced
 • About. 300 g very thick vanilla custard (shop bought is fine)
 • Icing sugar and desiccated coconut, to serve

Put the lukewarm milk, sugar and yeast into a mixing bowl. Add the flour and salt and mix well. Knead until dough is smooth and elastic, about 7-8 minutes using a kitchen machine with a dough hook. Add the butter, one dice at a time, and knead for another couple of minutes. Cover bowl with cling film and leave to rise for half an hour, or longer if you have the time.

Preheat oven to 200C and line to baking trays with baking paper.

Divide dough into approx. 16 equally sized pieces. Shape buns and place onto prepared baking tray. Slightly flatten each bun with your hand. Cover with a clean tea towel and leave to prove for about 20 minutes.

Using your fingers, make an indentation in the middle of each bun. Fill each of the buns with one tablespoonful of the custard.

Bake on the middle rack for about 15 minutes, or until golden brown at the edges. Transfer to a wire rack to cool.

Make up the icing by mixing some icing sugar with a little water. Spread icing around the vanilla filling, then sprinkle with desiccated coconut.

Now make yourself a cup of tea or coffee, and enjoy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *