(Scroll for English)

Safran trenger ikke bare være forbeholdt lussekatter og 13. desember. Både lukten og smaken av krydderverdenens gull gir meg assosiasjoner til varme, lys, kos og komfort, og det trenger jeg oftere enn én desemberdag i året… Dessuten er denne kaken mye kjappere å lage enn lussekatter, ingen knaing, heving og etterheving av deig, ergo vinn-vinn for min del. I tillegg inneholder den lite smør og ingen olje, men likevel er den saftig å bite inn i. Rett og slett en nydelig godbit å pleie seg selv og de rundt deg med nå i høst, eller i adventstiden om du synes du må vente…

Du trenger:
- 50 g smør (pluss ekstra til pensling/smøring av formen)
- 1 ss semulegryn eller finmalte brødsmuler
- 1 dl melk
- 0,5 g malt safran
- 4 egg
- 275 g sukker
- 2-3 epler
- saften fra 1/2 sitron
- 300 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 100 g rømme eller crème fraîche
- Melis, til pynt (valgfritt)
Sett ovnen på 180°C. Smør en bundtform eller tilsvarende og dryss innsiden med semulegryn eller brødsmuler. (Alternativt kan du bruke to middels store brødformer.)
Smelt smøret i en liten kjele på lav varme. Visp inn melk og safran og slå av varmen. Sett til side så lenge.
Ha egg og sukker i en miksebolle og visp til blandingen er lys, luftig og tykk. Dette tar ca. 10 minutter med en håndmikser eller kjøkkenmaskin.
Skrell eplene og del dem i båter. Ha eplebåtene i en liten skål og hell over sitronsaften. Sett til side så lenge.
Sikt hvetemel og bakepulver over i eggedosisen og visp det forsiktig inn. Ikke visp mer enn nødvendig nå. Tilsett rømme og smørblandingen i kjelen og vend dette inn til slutt.
Hell røren over i den klargjorte formen og stikk eplebitene nedi røren. De vil synke ned under steking.
Sett formen på midterste rille i ovnen og stek kaken i ca. 35-40 minutter. (Hvis du bruker to brødformer tar det kortere tid!) Sjekk med en kaketester eller tannpirker før du tar den ut, den skal ikke ha våt røre på seg.
La kaken avkjøles en times tid i formen før du vender den ut på en rist. (Hvis du prøver å vende den ut for tidlig har den lettere for å gå i stykker.)
Dryss med melis hvis du vil, og skjær i tykke skiver. Servér gjerne med en klatt vispet krem eller crème fraîche. Vaniljeis er også godt ved siden av…
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
- 50 g butter (plus ekstra for greasing)
- 1 tbsp semolina or fine breadcrumbs
- 100 ml milk
- 0,5 g ground saffron
- 4 eggs
- 275 g regular sugar
- 2-3 apples
- juice from 1/2 lemon
- 300 g plain (all-purpose) flour
- 2 tsp baking powder
- 100 g sour cream or crème fraîche
- Powdered sugar, to decorate (optional)
Preheat oven to 180°C (350F). Grease a bundt tin and dust with semolina or fine breadcrumbs. (Alternatively use two medium loaf tins.)
Melt the butter in a small pan and whisk in the milk and saffron. Set aside.
In a mixing bowl, beat the eggs and sugar until pale, thick and fluffy using a hand-held electric whisk or stand mixer.
Peel and core the apples and cut into thin(ish) wedges. Toss with the lemon juice and set aside.
Sift the flour and baking powder into the egg mixture and fold in until incorporated. Add the sour cream or crème fraîche and saffron butter mixture and fold gently in until completely combined.
Pour the batter into the prepared bundt tin and stick in the apple wedges here and there. They will sink down during baking.
Place on the middle rack in the preheated oven and bake for 35-40 minutes, or until a cake tester comes out clean. (Less time if using two loaf tins.)
Leave to cool in the tin for an hour or so before turning out.
Dust with powdered sugar if you like, and cut into fat slices. Serve with a dollop of whipped cream or crème fraîche. Vanilla ice cream is also a nice alternative on the side…
Enjoy!
-Maria
P.S. I’d love it if you followed me on Facebook and Instagram.