Høstgryte med gresskar, chorizo og bygg

(Scroll for English)

Høsten er min favorittårstid av mange grunner: fargene i naturen, den friske lufta, koselige innestunder, markens grøde, og følelsen av blanke ark og nye muligheter. De siste månedene har vært fulle av tidkrevende utfordringer, og nå begynner ting å falle på plass og jeg ser lyset i tunnelen. Så jeg ønsker høsten velkommen, med alt av gode ting den bringer med seg!

Gresskar er en av disse gode ting, og denne “one-pot” høstgryten med nevnte grønnsak, chorizo og bygg rører du kjapt sammen før resten ordner seg selv. Server den som den er, eller med en grønn salat og godt brød og smør ved siden av.

Høstgryte med gresskar, chorizo og bygg

(Ca. 4 porsjoner)

  • olivenolje
  • 4 vårløk, hakket
  • 100 g chorizo i skiver eller biter
  • 3 dl hele byggkorn (gjerne en blanding av svarte og vanlige)
  • 500 g flaskegresskar eller vanlig gresskar, skrellet/renset og skåret i 4×4 cm biter
  • 4 ½ dl kokende varm grønnsakskraft
  • 1 boks (400 g) hakkede tomater
  • bladpersille, til servering

Forvarm ovnen til 200°C.

Sett gryten på middels varme og ha i en skvett olivenolje. Tilsett hakket vårløk og chorizo og rør med jevne mellomrom til vårløken er myk og chorizoen har fått litt farge.

Bland inn byggkorn og gresskarbiter, og hell deretter over kraft og hakkede tomater. Når blandingen koker opp, legges lokket på og gryta settes i ovnen på nederste rille.

La gryta stå i ovnen 30-40 minutter. Sjekk underveis for å se om du trenger å fylle på med litt ekstra vann. Både steketid og væskemengde avhenger av hvilken type byggkorn du bruker, så test noen av kornene etter 25 minutter. De skal ha litt tyggemotstand, men skal ikke være harde.

Pynt med litt bladpersille og sett gryten rett på bordet. Serveres gjerne med en grønn salat og litt godt brød og smør.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

Autumn one-pot with pumpkin, chorizo and barley

(Serves 4)

  • olive oil
  • 4 spring onions, chopped
  • 100 g chorizo, sliced or roughly chopped
  • 300 ml (1 1/4 cup) pearl barley (I use a mix of black and regular pearl barley)
  • 500 g butternut squash or pumpkin, peeled, trimmed and cut into 4×4 cm cubes
  • 450 ml boiling hot vegetable stock
  • 1 can (400 g) chopped tomatoes
  • parsley, to serve

Preheat oven to 200°C.

Drizzle a little olive oil into an oven proof pot and place on medium heat. Tip in the chopped spring onions and chorizo and stir every now and then until the spring onions have softened and the chorizo slightly coloured.

Stir in the barley and pumpkin/butternut squash, then pour in the stock and chopped tomatoes. Bring to a boil, clamp on the lid (or cover with aluminum foil) and place on the bottom rack in the preheated oven.

Cook for about 30-40 minutes. Check on it after 20-25 minutes to see if some extra liquid is needed. Both cooking time and amount of liquid depend on the typs of barley used. You want them to be cooked but still have a little “bite”.

Season to taste, then sprinkle with some parsley. Serve with a green salad and some good bread and butter.

-Maria

Write a comment

Your email address will not be published.