Rundstykker med bygg og nesle

(Scroll for English)

Tenk at den kanskje mest forhatte planten vi har, brennesle, kan være så proppfull av godsaker for kroppen! Neslebladene er tettpakket med C-vitamin, kalsium, kalium, sink, fiber og jern, for å nevne noe. Faktisk går de for å være sunnere enn spinat, så er dét sagt… Og om ikke det var nok, så er de jo som kjent gratis, også. Det er bare å ta på seg gummihansker og gå ut døra – du finner mest sannsynlig mye mer enn du trenger. Bare husk å velg plukkeområde litt med omhu, for eksempel kan det være greit å unngå grøftekanter og typiske hundelufte-løyper (av åpenbare grunner).

Vår og tidlig sommer er den perfekte tiden å sanke inn brennesle; da er planten på sitt beste. Eventuelt klipp av bare de 2-3 nyeste/øverste skuddene dersom du sanker inn senere på sommeren. Så fort de har fått et kjapt bad i kokende vann er stikkeegenskapene borte, og du kan håndtere dem uten fare for å brenne deg. Brukes i pesto, supper, paier, og i bakverk, som i oppskriften du finner under her:

Du trenger:

(10-12 rundstykker)

 • Ca. 3 dl brennesle (husk å ta på deg hagehansker el.l. når du plukker!)
 • 1/2 pk. gjær (fersk eller tørr)
 • 5 dl fingervarmt vann (ca. romtemperatur)
 • 150 g fin sammalt hvete
 • 1/2 ts salt
 • 100 g byggflak
 • Ca. 300 g hvetemel

Ha brenneslene i et dørslag og skyll dem under kaldt vann i springen. Ha dem over i en bolle eller kasserolle og hell over kokende vann. Etter 1 minutt heller du alt over i dørslaget igjen og lar brenneslene renne av. Nå vil ikke bladene stikke lenger. Ha dem over på en skjærefjøl og hakk fint eller grovt, helt opp til deg hvor store eller små biter du vil ha i rundstykkene.

Ha gjær og vann i en miksebolle, og bland inn hakket brennesle, sammalt hvetemel og salt. Kjør byggflakene i en blender eller food processor til de ser ut som grovt mel. Tilsett «malte» byggflak og nok hvetemel til at deigen kommer sammen. (Tips: hvis du ikke kan eller vil male byggflakene, kan du bruke dem som de er. Ev. bruk samme mengde byggmel.)

Elt deigen i 10-12 minutter, eller til den er fin og elastisk. Dekk til og la den heve en times tid.

Ha ut deigen på et lett melet arbeidsbord og del den opp i 10-12 omtrent like store deler. Form til rundstykker og sett dem utover et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 20-30 minutter. Forvarm ovnen til 200°C.

Hvis du vil kan du pensle rundstykkene med litt vann eller melk og drysse over noen byggflak.

Stekes på midterste rille i 15-20 minutter.

Nyt dem mens de fortsatt er lune, med godt pålegg og gjerne en god kopp te. Rundstykkene egner seg også godt i matboksen, eller frys ned til en senere anledning.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(10-12 rolls)

 • Approx. 1 1/2 cup nettles (don’t forget to put on a pair of gloves before touching!)
 • 1 sachet (7 g) or 25 g fresh yeast
 • 500 ml tepid water
 • 150 g wholewheat flour
 • 1/2 tsp salt
 • 100 g barley flakes
 • Approx. 300 g all-purpose/plain flour

Place the nettles in a colander and rinse with cold water. Transfer to a pan or heat-proof bowl and pour over freshly boiled water from a kettle. Leave for 1 minute, then tip into the colander and leave to drain. The nettles won’t sting now. Transfer to a chopping board and chop.

Put the yeast and water in a mixing bowl. Stir in the chopped nettles, wholewheat flour and salt. Crush the barley flakes in a blender or small food processor, then add to the mixing bowl with just enough flour to make the dough come together. (Tip: you can of course use the barley flakes as they are, in which case they will add a bit of «bite» to the bread. Alternatively use barley flour instead.)

Knead the dough for 10-12 minutes, by hand or in a freestanding mixer with a dough hook attached, until smooth and elastic. Cover and leave to rise for an hour or so.

Tip out the dough onto a lightly floured surface and divide into 10-12 equally(ish) sized pieces. Shape into rolls and place on a lined baking tray. Cover with a clean kitchen towel and leave to prove for 20-30 minutes. Preheat oven to 200°C.

Brush the rolls with a little water or milk and sprinkle the tops with some flaked barley, if you like.

Bake on the middle rack for 15-20 minutes, or until they sound hollow when tapped underneath.

Enjoy the rolls while still warm, preferably with some nice butter and jam or cheese, and a cup of tea. They are perfect for packed lunches as well, and they freeze well.

-Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *