(Scroll for English)

Elsker du dessert, men synes ikke du kan unne deg det hver dag? Disse munnfullene er søte nok til å stille søtsuget, men inneholder nesten ikke sukker (bruker du sjokolade uten sukker blir de helt sukkerfrie!). «Iskremen» er kun banan, vanilje og litt melk, og den passer perfekt sammen med mørk sjokolade.
Lag bitene så store eller små du vil, bare husk at jo mindre bitene er, jo mer sjokolade vil du trenge (mer overflate som skal dekkes). Det sagt, så anbefaler jeg å lage dem nokså små, slik at de blir en perfekt munnfull, eventuelt to små munnfuller. Oppbevar dem i fryseren, og de holder seg godt i flere uker. Perfekt å ha for hånden når søtsuget melder seg, eller når du har lyst på dessert, men vil ha noe som ikke er usunt eller fullt av sukker.

Du trenger:
- 3 bananer
- 1-2 ts vaniljeekstrakt
- 1 dl valgfri melk (kumelk, rismelk, mandelmelk…)
- 200 g mørk sjokolade (minimum 70% kakaoinnhold)
Skjær bananene i skiver og ha dem i en ren pose. Legg posen i fryseren til de begynner å bli frosne, 2-3 timer.
Tøm bananbitene over i en blender eller food processor, tilsett vanilje og melk og kjør maskinen til blandingen er helt klumpfri. (Du må antageligvis stoppe maskinen og «hjelpe» bitene noen ganger i begynnelsen.)
Hell alt over i en brødform dekket med bakepapir. Jevn til overflaten og sett den i fryseren i minst 4-5 timer, eller over natten.
Smelt sjokoladen over et vannbad og avkjøl den litt.
Løft ut den frosne bananblandingen ved hjelp av bakepapiret og sett den på en skjærefjøl. Bruk en skarp kniv og del opp i terninger, ca 2×2 eller 3×3 cm.
Bruk to gafler og dypp terningene i den smeltede sjokoladen, en om gangen, og ha dem over på et brett eller en tallerken dekket med bakepapir. (Brettet/tallerkenen må få plass i fryseren!) Det er viktig at sjokoladen er avkjølt, ellers vil iskrembitene smelte og blande seg med sjokoladen.
Sett de dyppede bitene rett i fryseren og la dem stå der til sjokoladen er helt stivnet. Det kan være lurt å gjøre dette i 2-3 omganger, slik at de ikke smelter mens du holder på.
Så kan banan-iskrembitene tas fram fra fryseren når du trenger dem. Bananiskremen blir raskt myk, så ikke ta dem ut før de skal serveres. Perfekt etter middagen sammen med en kopp kaffe, eller bare når du er fysen på noe godt. 🙂
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
- 3 bananas
- 1-2 tsp vanilla extract
- 100 ml milk of your choice
- 200 g dark chocolate (min. 70% cocoa solids)
Slice the bananas and place in a plastic bag. Seal and freeze until almost solid, about 2-3 hours.
Tip into a blender og food processor, add the vanilla and milk and whizz until smooth. (You may need to stop the motor a few times to «help» the bananas in the beginning.)
Pour into a lined loaf tin. Smooth the surface with a spatula and freeze for at least 4-5 hours, or overnight.
Melt the chocolate using a bain-marie (water bath) and leave to cool for a few minutes.
Fetch the banana mixture from the freezer and lift out onto a chopping board. Cut into little cubes, about 2×2 or 3×3 cm.
Using two forks, dip the cubes in the melted chocolate and place on a lined tray or plate. It’s important that the chocolate is cooled, or the banana mixture will melt and mix with the chocolate.
Place the chocolate dipped ice cream cubes in the freezer and leave until frozen. You may need to do this in 2 or 3 batches, just to make sure the ice cream won’t melt.
Your chocolate banana ice cream bites are ready to serve! Perfect after dinner with a cup of coffee, or when you just crave something sweet…
-Maria