Kjøleskapsgrøt med frø, nøtter og sitrus

En bra frokost skal være god, sunn og næringsrik, og ikke minst mettende. Jeg er så absolutt et frokostmenneske, og kan aldri droppe frokost. Faktisk, da jeg i 20-årene jobbet som flyvertinne og noen ganger sto opp klokka 3 eller 4 for å dra på jobb, måtte jeg ha litt å spise før jeg dro avgårde… Tror jeg var ganske alene blant kollegene mine om det!

Uansett – for å komme fram til dagens oppskrift – mange sverger til kokt havregrøt om morgenen, men av en eller annen grunn har jeg aldri blitt overbevist der. Kjøleskapsgrøt derimot, eller Bircher müsli som det ofte kalles, liker jeg kjempegodt. Derfor finnes det noen varianter av kjøleskapsgrøt her på bloggen, ta gjerne et titt på denne eller denne om du vil ha flere forslag.

Jeg liker å tilsette knuste linfrø i min blanding, det gir ekstra fiber i tillegg til Omega 3. Knus dem selv hvis du har mulighet, da sikrer du ferskest mulig næringsinnhold (Omega 3-fettsyrer harskner fort ved lagring). Jeg bruker en mini-kaffekvern til dette.

Her er oppskriften på fiberrik frokost med frø, nøtter og sitrus:

Du trenger:

(2 porsjoner)

 • 100 g havregryn, eller en blanding av bygg- og havregryn (jeg bruker this from Duga)
 • 2 ss knuste linfrø
 • 3 dl valgfri type melk (eller bruk eplejuice om du foretrekker)
 • 2 klementiner
 • 1/2 grapefrukt
 • en liten håndfull frø og/eller nøtter (jeg bruker valnøtter og gresskarfrø)
 • noen blader hakket frisk mynte (valgfritt)
 • yoghurt, til servering

Ha havre-/byggryn og knuste linfrø i en skål og rør inn melk eller juice. Dekk til og sett skålen i kjøleskapet til neste dag (eller minimum et par timer).

Når du skal spise rører du lett i blandingen og tilsetter ev. mer melk/juice hvis konsistensen trenger justering. Fordel mellom to små skåler.

Skrell og skjær klementiner og grapefrukt i biter. Fordel oppskåret frukt mellom skålene og topp med mynte (hvis du bruker det), nøtter/frø og yoghurt.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(serves 2)

 • 100 g porridge oats, or a mixture of porridge oats and flaked barley (I use this from Duga)
 • 2 tbsp crushed linseeds
 • 3 ml milk of your choice (or use apple juice)
 • 2 clementines
 • 1/2 grapefruit
 • small handful seeds and/or nuts (I use walnuts and pumpkin seeds)
 • a few leaves fresh mint, chopped (optional)
 • yogurt, to serve

Put the grains in a bowl with the crushed linseeds and stir in the milk (or juice). Cover and place in the fridge overnight (or 2 hrs minimum).

When ready to eat, stir the mixture to loosen. Add more milk if needed, and divide between two small bowls.

Peel and chop the clementines and grapefruit. Top the porridge with the fruit, mint (if using), nuts/seeds and yogurt.

Når du skal spise rører du lett i blandingen og tilsetter ev. mer melk/juice hvis konsistensen trenger justering. Fordel mellom to små skåler.

Have a nice day!

-Maria

2 kommentarer

 1. Jon Petter Wettre

  Jeg elsker havregrøt, som jeg lager, varmer og spiser nesten hver hverdagsmorgen, med solsikkefrø, chiafrø og honning- av og til blander jeg inn müsli. Så rikelig med kald lettmelk. Av og til spiser jeg det samme, men som kald frokostblanding og med syltetøy og kald melk. Kald grøt høres absolutt ikke godt eller fristende ut på morgenen, men kanskje kan jeg prøve din grøt og varme den i mikrobølgeovn, og så evt tilsette melk? Du har jo mange gode ingredienser?

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Jon Petter! Kald frokostgrøt, eller «Bircher müsli» som det opprinnelig heter, er et litt friskere alternativ til kokt havregrøt. Det er bare smak og behag hva man foretrekker, selv liker jeg den kalde best. I tillegg er det så lettvint at den røres sammen kvelden i forveien! Ofte tilsetter jeg også litt revet eple rett før servering, noe som gjør grøten enda friskere på smak.
   Jeg ser ingen grunn til at du ikke kan kjøre denne litt i mikrobølgeovnen om morgenen hvis liker varm frokostgrøt best. La meg gjerne vite hvordan det ble dersom du prøver! Ønsker deg en fin helg videre. 🙂
   Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *