Snurrer med fiken og marmelade

(Scroll for English)

Jeg har ikke helt latt meg rive med av all fokus på slanking og det å bare spise sunt i januar, har nok mer tro på moderasjon året rundt. Derfor ble ikke årets første oppskrift en grønn smoothie eller dampet fisk med grønnsaker, men nydelige bollesnurrer med litt andre ting «i svingene» enn den sedvanlige smør/sukker/kanel-blandingen. Ideen til disse fikk jeg fra en nyanskaffet kokebok fra den britiske kokken Gill Meller. Jeg satt til bords med Gill ved middagen etter at vi begge hadde vært dommere i Oste-VM (World Cheese Awards), og ble inspirert av hans matfilosofi. Boken hans heter «Time« (altså «Tid«), og er så vakker og full av fantastiske oppskrifter og gode tekster om mat og matopplevelser.

Fyllet i disse snurrene, tørket frukt og marmelade, er nokså «engelsk» og dermed helt spot on for meg som er anglofil så det holder. Det sagt, så skjønner jeg at ikke alle er like glad i engelskmennenes til tider overdrevne bruk av tørket frukt i bakverk. Er du ikke er fan av fiken, kan du enten bruke andre varianter istedenfor (aprikoser, dadler, rosiner, tranebær), eller bytte ut tørket frukt med hakket sjokolade.

Du trenger:

(12 boller)

 • 2 1/2 dl melk, lunken, men ikke varm (ca. 25-26 C)
 • 50 g sukker
 • 1/2 pk. tørrgjær
 • 1 egg
 • 1/2 ts salt
 • Ca. 450 g hvetemel
 • 75 g smør, helt mykt

Fyll:

 • 7-8 tørkede fiken
 • 1 1/2 dl appelsinjuice
 • 50 g smeltet smør
 • 100 g appelsinmarmelade

Bland sammen melk, sukker og gjær i en mikserbolle.

Tilsett egg, salt og det meste av hvetemelet og bland sammen til du har en fin deig. Kanskje trenger du mer mel. Hvis du bruker en maskin med eltekrok kan du kjøre maskinen i ca. 10 minutter. Tilsett så smøret og elt videre til smøret er godt blandet inn.

Dekk til bollen med plastfolie og sett den et lunt sted i minst 1 time, eller til deigen har blitt dobbelt så stor.

I mellomtiden kutter du opp de tørkede fikenene i biter og har dem i en skål sammen med juicen. Sett til side så lenge. Gjør også klar en ildfast form som får plass til ca. 12 boller (formen jeg bruker er 30 x 25 cm) ved å smøre den godt.

Når deigen er ferdig hevet, ha den ut på et lett melet arbeidsbord. Kjevle den ut til et rektangel på ca. 45 x 30 cm.

Pensle det smeltede smøret utover deigen. Ta til side 2 ss av appelsinmarmeladen og bre resten utover deigen. Hell juicen av fikenbitene og fordel dem utover i et jevnt lag.

Start fra en av langsidene og rull deigen sammen til en pølse. Skjær pølsen i 12 like store deler, og legg dem med snittsiden opp i den smurte formen. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene heve i ca. en halvtime.

Forvarm ovnen til 200C.

Når hevetiden er ferdig og bollene ser luftige ut, setter du formen inn i ovnen på midterste rille i ca. 25-30 minutter. Hvis overflaten begynner å se mørk ut før bollene er ferdig stekt, legg et stykke matpapir på toppen de siste minuttene. I mellomtiden har du den resterende appelsinmarmeladen (2 ss) i en kopp og varmer den til den blir flytende (microovn er topp her).

Pensle appelsinmarmeladen over bollene med en gang du tar dem ut av ovnen, og la dem deretter avkjøles.

Nyt med en god kopp te eller kaffe – disse er virkelig noen helt spesielt gode boller!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(12 buns)

 • 250 ml milk, at room temperature (about 20-25 C)
 • 50 g caster or regular sugar
 • 1 sachet (about 7 g) dried yeast
 • 1 egg
 • 1/2 tsp salt
 • Approx. 450 g plain (all-purpose) flour
 • 75 g butter, softened

Filling:

 • 7-8 dried figs
 • 150 ml orange juice (or juice from 1 large orange)
 • 50 g melted butter
 • 100 g orange marmalade

In a mixing bowl, combine the milk, sugar and yeast.

Add the egg, salt and most of the flour and mix until the dough comes together. You may need more flour. Using the dough hook attachment on your machine, knead until smooth, about 10 minutes. (You can of course knead by hand if you like.)

Add the butter, a little at a time, and knead until incorporated.

Cover the bowl with cling film (plastic wrap) and leave to rise for at least 1 hour, or until doubled in size.

Meanwhile, roughly chop the dried figs and place in a small bowl. Pour over the orange juice and set aside. Also grease a 30 x 25 cm ovenproof dish.

When the dough is ready, tip out onto a lightly floured surface and roll it out to a rectangle of about 45 x 30 cm.

Brush all over with the melted butter. Spread all but 2 tbsp of the orange marmalade on top of the butter (you will need the reserved 2 tbsp later), then sprinkle over the drained chopped figs.

Starting from one of the longer edges, carefully roll up the dough. Cut into 12 equally sized (ish) pieces and arrange in the prepared dish, cut side up. Cover with a clean tea towel and leave to prove for about halv an hour.

Preheat oven to 200C.

Once the buns are risen, bake them on the middle rack for 25-30 minutes or until golden.

Meanwhile, heat the reserved marmalade until quite liquid. Brush the marmalade over the buns while they are still warm, then leave to cool.

Enjoy with a nice cup of tea or coffee – these buns are really something special!

-Maria

P.S. Wanna follow me on Facebook and Instagram?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *