Brente mandler

(Scroll for English)

Det gikk nylig opp for meg at jeg ikke har brente mandler her på bloggen, og siden jeg lager det hver jul måtte jo bare oppskrifta inn her sporenstreks. Jeg har brukt den samme siden jeg flyttet på hybel for X antall år siden, så jeg har nesten ikke ansett den som en «oppskrift»…

Jeg har alltid brukt melis istedet for vanlig sukker når jeg lager brente mandler, og det av den enkle grunnen at jeg er for utålmodig til å vente på at sukker skal smelte sakte og forsiktig. Og dessuten synes jeg det er lettere å lykkes dersom man bruker melis. Bruk det du selv ønsker – de fleste er mer tålmodige enn meg…

Porsjonen under er ikke så stor, den gir to mellomstore eller et litt større glass, men det er veldig enkelt å doble den skulle du ønske å lage mer.

Du trenger:

(Gir ca. 2 mellomstore eller 1 større glass)

  • 250 g mandler
  • 125 g melis eller sukker
  • 0.75 (3/4) dl vann

Ha mandler, melis (eller sukker) og vann i en kjele eller stekepanne og kok opp.

La blandingen boble noen minutter til væsken er fordampet og mandlene er omgitt av et klissete sukkerlag.

Skru opp varmen og rør jevnlig med en tresleiv eller lignende. Nå vil sukkeret krystallisere seg og bli «tørt». Ingen grunn til panikk, bare fortsett å røre godt. Etter hvert vil det harde, hvite sukkerlaget smelte og få en fin karamellfarge.

Når alle mandlene er blanke og fine, heller du dem over på en stekeplate dekket med bakepapir. Bruk to gafler og separer mandlene fra hverandre så godt det går. Noen vil klumpe seg sammen, men det gjør jo ikke noe. Sukkeret stivner veldig raskt nå, så det gjelder å jobbe hurtig. Ikke bli fristet til å bruke fingrene – det er veldig varmt!

Når mandlene er avkjølte kan du ev. brekke dem litt mer fra hverandre med hendene.

Ha over i skåler, eller glass med lokk dersom de skal oppbevares eller gis bort.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Yield: approx. 2 medium jars or 1 slightly bigger)

  • 250 g almonds
  • 125 g powdered sugar (or use caster if you prefer)
  • 75 ml water

Put the almonds, sugar and water in a pan and bring to the boil.

Simmer mixture until the liquid is more or less evaporated.

Turn up the heat and stir regularly with a wooden spoon. The sugar will start to crystallize and dry out. No need to panic – just keep stirring and it will start to melt. Stir all the time until all the crystallized sugar is melted.

When the sugar coats the almonds in a nice and glossy layer, tip onto a lined baking tray. Use two forks to separate the almonds. Some will clump together, but that’s all fine. The sugar coating will harden very quickly though, so no time to check your phone! – And don’t be tempted to use your fingers, it’s very, very hot at this stage.

When the sugared almonds are cool, break apart any clusters if you want to.

Transfer to jars, or enjoy straightaway!

-Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *