Kling

Norsk tradisjonsbakst har ikke alltid vært en prioritet hos meg, men jeg tror det kommer til å bli en endring der framover… Med nyinnkjøpt steketakke i hus var det kling som sto først på lista, og herligheeeet så godt det er med helt nystekte lefser med smør og sukker! Heldigvis kan ferdig smurt kling fryses, hvis ikke hadde vi spist oss fordervet. Jeg anbefaler virkelig alle som ikke enda har prøvd å lage lefser før å prøve seg.

Denne oppskriften fant jeg i Lefseboka av lefsedronninga Bodil Nordjore, men jeg har halvert mengden og utvidet forklaringen i framgangsmåten. For noen år siden var jeg så heldig å lære lefsebakst av Bodil, og den dama kan virkelig sakene sine.

Du trenger:

  • 1 liter helmelk
  • 150 g smør
  • 1 dl (85 g) semulegryn
  • ca. 1 kg hvetemel + ekstra til utbaking
  • en steketakke eller stor stekepanne

Ha melk og smør i en kasserolle og varm opp til smøret smelter. Kok opp og tilsett semulegryn. Rør godt og la småkoke på lav varme i 10 minutter.

Ta kjelen av varmen og la grøten avkjøles i 5 minutter.

Hell grøten over i en stor bakebolle og tilsett og kna inn hvetemel litt og litt til du har en myk, fin deig. Det kan hende at du ikke trenger alt melet, eller kanskje trenger du litt ekstra. Deigen blir hard hvis man knar inn for mye mel, så det er om å gjøre å finne balansen mellom for klissete og for hard…

Del deigen i 10 like store biter. Dersom du ikke har en takke og skal bruke stekepanne istedenfor, må du lage mindre biter slik at de ikke blir for store for stekepanna.

Ha rikelig med hvetemel på bakebordet og kjevle ut deigbitene tynt, én og én. Stek fortløpende på varm takke (eller stekepanne). En lefsepinne er et godt verktøy når man skal steke store, tynne leiver som disse. Da «ruller» man deigen rundt pinnen, og «ruller» den ut igjen på takka. Lefsene snus når de har fått brune flekker på undersiden.

Legg ferdig stekte lefser på et rent kjøkkenhåndkle og dekk til med enda et rent kjøkkenhåndkle. Hvis de ikke dekkes til, blir lefsene harde!

Når lefsene er avkjølte, kan du bre utover et lag med mykt smør på hver. Dryss over med litt sukker (noen bruker også kanel) og brett sammen som et brev slik at det blir tre «lag». Skjær opp i biter – og nyt!

Tips: Noen bruker å raspe litt brunost på smøret før lefsen brettes sammen.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

  • 1 litre whole (full fat) milk
  • 150 g butter
  • 85 g semolina (the slightly coarser kind)
  • about 1 kilo plain (all-purpose) flour + extra for the rolling
  • a «takke» (large free-standing flat cooker) or large frying pan

Put the milk and butter in a saucepan and heat until the butter is melted. Bring to the boil and add the semolina. Stir well and simmer on low heat for 10 minutes.

Remove from the heat and leave to cool for 5 minutes.

Pour the «porridge» into a large baking bowl. Gradually add the flour and knead until the mixture comes together to a soft dough. You may not need all the flour, or you may need a little extra. The dough will get tough if you add too much flour, so do this gradually.

Divide the dough into 10 equal pieces. If using a regular frying pan you will need to make them smaller, size depending on the size of your pan. Maybe 16-20 pieces or thereabouts.

Dust the work surface with flour and roll out the pieces of dough thinly, one at a time. Bake on a very hot takke or frying pan until you see brown spots when flipping the lefse. Flip it over and repeat. When the lefse is done, place on a clean kitchen towel and cover with another. (If you don’t cover them they will get hard.) Traditionally we use a long wooden stick to pick up, bake and flip over the lefse, but you can of course use a spatula. Just be gentle as the dough is quite easy to break when moving it from the table to the takke/frying pan.

When the kling lefser are completely cool, spread out a layer of butter onto each one. Sprinkle with some sugar (and cinnamon, if you like) before folding up like a letter, and cutting into small rectangles. Enjoy straightaway with a cup of coffee!

Tip: Some Norwegians like to sprinkle some grated brown cheese on top of the butter before folding up. That’s rather delicious, too!

The kling can be frozen. Freeze between layers of baking paper and well wrapped in cling film.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *