(Scroll for English.)

Nå har jeg høstet inn alle eplene fra mine to epletrær i hagen, og vær og temperatur levner ingen tvil om at høsten er inne i sin siste fase før vinteren setter inn. Selv om fryseren er full av eplemos og paier, er det masse epler igjen. Denne formkaken er en sånn type kake som man bare rører sammen til helgekaffen, og hittil i høst har jeg laget den tre ganger allerede… Superenkel og utrolig god.
Tips: Hvis du ikke har tid til 40 minutters steketid, kan du istedet lage muffins av røren. Bare husk å sette ovnen på 200C istedet for 180C, og at de i muffins-størrelse mest sannsynlig er ferdig stekt etter 18-20 minutter.
Du trenger:
- 100 g smør, mykt/romtemperert
- 125 g lyst brunt sukker (ev. bruk vanlig sukker)
- 2 store egg
- 200 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt kardemomme
- Ca. 2-3 epler (+ ev. litt ekstra til toppen, valgfritt)
- Mandelflak, til toppen (valgfritt)
Sett ovnen på 180C og smør eller legg bakepapir i en liten brødform (ca. 1 liter).
Ha smør og sukker i en miksebolle og miks det lyst og luftig med en elektrisk håndvisp (eller for hånd). Tilsett eggene, ett om gangen, og miks godt etter hvert egg.
Sikt i hvetemel, bakepulver, kanel og kardemomme og rør til alt er godt blandet. Ikke rør mer en nødvendig etter at dette er tilsatt.
Bre utover ca. 1/3 av røren i formen. Skrell og skjær eplene i skiver og fordel halvparten på toppen av røren. Fortsett med et lag røre og resten av eplene og deretter den siste tredjedelen med røre. Jeg skjærte opp et lite eple ekstra som jeg også hadde på toppen, men dette er valgfritt.
Dryss mandelflak på toppen hvis du vil, og stek kaken på midterste rille i ca. 40 minutter. Sjekk med en kakepinne før du tar den ut.
La epleformkaken avkjøles litt i formen for du tar den ut.
Epleformkaken smaker kjempegodt som den er, jeg anbefaler dog å nyte den sammen med en kule vaniljeis eller litt vaniljesaus…
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
- 100 g butter, at room temperature
- 125 g soft light brown sugar (or use regular)
- 2 large eggs
- 200 g all-purpose/plain flour
- 2 tsp baking powder
- 1 ts ground cinnamon
- 1 ts ground cardamom
- 2-3 apples (+ ev. extra for the top, if you like)
- Flaked almonds (optional)
Preheat oven to 180C (350F) and grease or line a loaf tin (about 1 litre capacity).
Place the butter and sugar in a mixing bowl and beat until pale and fluffy. Use an electric hand mixer or a wooden spoon and some elbow grease. Add the eggs, one at a time, beating until incorporated.
Sift in the flour, baking powder, ground cinnamon and cardamon and stir until you have a thick cake batter. Don’t beat or stir more than you have to at this stage.
Dollop about one-third of the mixture into the prepared tin and spread out to an even(ish) layer. Peel, core and chop the apples and scatter about half on top of the batter in the tin. Spread out another one-third of the batter, scatter over the remaining apples and finish with the remaining cake batter. I chopped up another (small) apple for the top, but you don’t have to.
Sprinkle with flaked almonds if using, and bake on the middle rack for about 40 minutes or until cooked through. Check with a cake tester before removing from the oven.
Leave to cool in the tin for a while before turning out.
Enjoy with a cup of tea or coffee, and perhaps a little vanilla custard or ice cream if you like.
-Maria 🙂