Lasagne med kjøttboller

(Scroll for English.)

Kjøttbolle-lasagne er høstmaten over all høstmat: Lagvis pasta fylt med fløyelsmyk saus og deilige kjøttboller, toppet med gyllen, boblende ost… Denne oppskriften tar noen snarveier med pastasaus på glass og ferdige kjøttboller, men hvis du har tid og lyst må du selvsagt gjerne lage alt fra bunnen. Tilsett også gjerne litt spinat eller en håndfull oppkuttede grønnsaker mellom lagene for å få inn litt ekstra grønt.

Du trenger:

OBS: Mengdene er omtrentlige, avhengig av størrelse og dybde på formen du bruker!

(Ca. 4 personer)

 • 75 g smør
 • 3 ss hvetemel
 • 7-8 dl melk
 • 1/4 ts finrevet muskatnøtt, salt og pepper
 • Ca. 1/2 pakke lasagneplater
 • 600 g små kjøttboller, delt i to eller tre
 • 300 g tomatsaus/pastasaus av god kvalitet
 • 30 g Parmesan
 • Ca. 100 g revet gulost
 • litt frisk timian eller basilikum, til servering

Sett ovnen på 190°C.

Begynn med å lage den hvite sausen. Smelt smøret i en liten kjele på middels varme. Tilsett hvetemel og visp det godt inn i smøret til du har en jevn masse. Hell i litt av melken mens du visper godt. Blandingen vil tykne fort når den varmes opp. Fortsett å tilsette melk mens du visper til du har en jevn saus. Visp inn finrevet muskatnøtt og smak til med salt og pepper. La sausen stå og småkoke på lav varme i 5-10 minutter. Spe ev. på med mer melk dersom den tykner for mye.

Smør en ildfast form. Formen jeg bruker er i støpejern og 26 cm i diameter. Ha en liten øse hvit saus i bunnen og bre den utover. Legg et lag pastaplater på sausen (brekk dem til om nødvendig, prøv å ikke ha dobbelt lag noen steder). Dekk platene med et tynt lag saus igjen.

Legg noen av småkjøttbollene utover sausen. Fordel noen «klatter» av tomatsausen innimellom kjøttbollene med en skje. Riv over litt parmesan, og legg et nytt lag pastaplater på toppen. Ha utover en øse hvit saus igjen, og gjenta kjøttboller, tomatsaus, parmesan, pastaplater og hvit saus. Husk å ta til side noen kjøttboller til toppen!

Antall lag avhenger av størrelse og dybde på formen du bruker. Min form fikk plass til 3 lag kjøttboller/fyll. Avslutt med et lag pastaplater som du dekker med hvit saus. Fordel de siste kjøttbollene på toppen, og dryss over revet gulost.

Sett formen i midten av ovnen og stek lasagnen i omtrent 30-40 minutter, eller til pastaplatene er blitt møre og osten på toppen er blitt gyllen.

Serveres gjerne sammen med en grønn salat og godt brød.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

NB: Approximate amounts, depending on shape and size of pan used!

 • 75 g butter
 • 3 tbsp plain/all-purpose flour
 • 700-800 ml milk
 • 1/4 tsp finely grated nutmeg, salt and pepper
 • 1/2 packet dried lasagne sheets
 • 600 g small (Swedish style) meatballs, halved
 • 300 g good quality tomato sauce/pasta sauce
 • 30 g Parmesan
 • 100 g cheddar or other good melting cheese, grated
 • fresh thyme or basil, to serve

Preheat oven to 190°C.

Start by making the white sauce. Heat the butter in a saucepan on medium heat. Add the flour and whisk to make a smooth paste. Add the milk, a little a time, stirring until it’s all incorporated and you have a quite thick white sauce. Add the nutmeg and some seasoning to taste. Leave over a low heat for 5-10 minutes, whisking every now and then. You may need an extra splash of milk if the sauce thickens too much.

Grease an oven proof dish. The one I’m using here has a 26 cm diameter. Ladle in some of the white sauce to cover the base of the dish. Place a layer of lasagne sheets on top, breaking them up to fit the dish if you need to. Spread out another layer of the white sauce, then scatter over some of the meatballs. Using a spoon, «dot» with the tomato sauce in between the meatballs, and grate some Parmesan on top. Repeat the layers (lasagne sheets, white sauce, meatballs, tomato sauce, Parmesan, lasagne sheets), reserving some meatballs for the top.

The number of layers depends on the shape and size of your dish. My pan could hold 3 layers of meatballs/filling. Finish with a layer of lasagne sheets and white sauce. Top with the reserved meatballs and scatter the grated cheddar on top.

Bake the lasagne for 30-40 minutes, or until the lasagne sheets are tender and the cheese is golden.

Serve with a green salad and some good bread, if you like.

Enjoy!

(Inspiration for this recipe: BBC Good Food, Oct. 2018)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *