(Scroll for English.)

Kanelboller trenger ikke bare være kanelboller! Her får du dem med en liten vri, en vri som ble til da jeg klødde meg i hodet mens jeg betraktet eplehaugen i hagen. Det er liksom litt begrenset hvor mye eplemos vi kan spise, for ikke å snakke om eplekake, så her er det bare å inkludere eplene både her og der.
Trenger du flere epletips? Du finner alle oppskriftene HER – alt fra salater og supper med epler, til brød, frokostgrøter og desserter. 🙂
Du trenger:
(Ca. 16 boller)
- 5 dl romtemperert/lunken melk
- 75 g sukker
- 1 pk. fersk gjær
- 700-800 g hvetemel
- ½ ts salt
- 75 g romtemperert/mykt smør, skåret i terninger
Fyll:
- 75 g mykt (ev. smeltet) smør
- 4-5 epler, skrellet og skåret i små biter
- 50 g sukker
- 1 ss malt kanel
- ev. perlesukker (valgfritt)
Ha melk, sukker og gjær i en stor bolle. Tilsett mel og salt og bland det godt inn. Elt til deigen er smidig og elastisk, ca. 8-10 minutter i en kjøkkenmaskin. Ha smørterningene i deigen en og en, og elt videre et par minutter til. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve en times tid.
Ha litt mel på arbeidsbordet og kjevle ut deigen til et stort rektangel. Bre utover smøret og dryss sukkeret i et jevnt lag. Fordel eplebitene og kanel.
Rull sammen deigen fra langsiden til du har en lang pølse. Skjær den opp i ca. 2 cm brede skiver (eller slik at du får ca. 16 biter tilsammen) og legg dem utover to bakepapirkledde stekebrett. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og la bollene etterheve i ca. en halvtime. Forvarm ovnen til 200 C.
Dryss ev. litt perlesukker på toppen. Stekes i midten av ovnen i ca. 15 minutter.
Nyt eplebollene mens de fortsatt er lunkne, men de egner seg også godt til frysing.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
(Makes about 16 buns)
- 500 ml milk, at room temperature
- 75 g sugar
- 50 g fresh yeast, crumbled
- 700-800 g plain flour
- ½ tsp salt
- 75 g butter, at room temperature, diced
Filling:
- 75 g softened butter
- 4-5 apples, peeled, cored and cut into small dice
- 50 g sugar
- 1 tbsp ground cinnamon
- pearl sugar, to decorate (optional)
Put the milk, sugar and yeast into a large mixing bowl. Add the flour and salt and mix well. Knead until dough is smooth and elastic, about 8-10 minutes using a kitchen machine with a dough hook. Add the butter, one dice at a time, and knead for another couple of minutes or until butter is distributed. Cover bowl with cling film and leave to rise for about an hour.
Tip out the dough onto a floured work surface and roll out to a large rectangle. Spread out the butter and sprinkle with the sugar. Scatter over the apples and dust with cinnamon.
Roll up the dough from the longer end and cut into approx. 2 cm pieces (or to make about 16 pieces in total). Place cut side up onto lined baking trays. Cover with clean kitchen towels and leave to prove for half an hour.
Preheat oven to 200 C.
Sprinkle with some pearl sugar if using, and bake on the middle rack for about 15 minutes.
Enjoy whilst still warm! – That said they also freeze well.
-Maria