Bath buns

(Scroll for English)

Rett før sommeren besøkte jeg byen Bath i sørvest-England. Bath ble grunnlagt for nesten 2000 år siden da romerne slo seg ned i området, og navnet på byen kommer fra romernes tid da de bygget såkalte «bad» (spa) her. Byen har verdensarvstatus og er så vakker og orginal at den bør være på listen til alle anglofile og/eller reiselystne. Heldigvis er den bare en halvannen times togreise fra London. (Du kan lese om da jeg var i Bath HER.)

Men, over til dagens godbit. Det finnes referanser til «Bath buns» helt tilbake til 1700-tallet, og det har naturligvis utviklet seg mange varianter av denne gjennom årene. Noen lages med rosiner og tørket frukt, noen med karvefrø, og enkelte oppskrifter inkluderer også en sukkerbit inne i hver bolle. Det som er fellesnevneren for de fleste oppskriftene, er at de inneholder nokså mye smør, og at toppen på de stekte bollene får en søt glasering som blir drysset med delvis knuste sukkerbiter. Jeg har kuttet en anelse ned på smøret i deigen, og har droppet tørket frukt og karvefrø. Den eneste grunnen til at jeg droppet de to sistnevnte ingrediensene, er at da vil ungene mine neppe ha dem, og jeg ender opp med å spise alle selv… Du gjør som du vil, tilsett gjerne et par håndfuller rosiner/tørket frukt og et lite dryss med karve om du vil. 🙂

Bath buns

(12 boller)

Du trenger:

 • 450 g hvetemel (+ ekstra til utbaking)
 • 40 g sukker
 • 1/2 ts salt
 • 175 g smør i terninger/biter, romtemperert
 • 1/2 pose (7g) tørrgjær
 • 1 ss karvefrø (valgfritt)
 • 3 dl melk
 • 1 egg

Melkegrasering:

 • 1 ss (15 ml) melk
 • 2 ss sukker

Topping:

 • 6 sukkerbiter, delvis knust
 • ev. 1 ss karvefrø (valgfritt)

Ha hvetemel, sukker og salt i en miksebolle. Bruk kjøkkenmaskinens deigkrok eller hendene, og miks inn smøret til blandingen ligner brødsmuler. Rør inn tørrgjær (og karvefrø om du bruker det), og hell i melken. Miks til alt er godt blandet. Deigen kommer til å være litt vel våt, men unngå fristelsen å tilsette mer hvetemel. La deigen hvile i 10 minutter.

Ha ut deigen på en lett melet arbeidsbenk og dryss med litt ekstra mel. Kna deigen i 8-10 minutter for hånd, eller 6-7 minutter i kjøkkenmaskin.

Legg deigen tilbake i bollen, dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la heve i ca. halvannen time.

Sett ovnen på 190ºC og dekk et stekebrett med bakepapir.

Ha deigen ut på arbeidsbenken igjen og del den opp i 12 omtrentlig like store biter. Form boller og sett dem utover brettet med god avstand mellom hver. Dekk til med kjøkkenhåndkledet og la bollene etterheve i ca. en halvtime.

Pensle bollene med egget og stek på midterste rille i 18-20 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte.

Mens bollene stekes, varmer du melk og sukker til glaseringen. Sukkeret skal løses opp i melken. Siden du skal varme så liten mengde, er dette enklest å gjøre i en kopp i mikrobølgeovnen. Pensle melke-/sukkerblandingen over bollene mens de fortsatt er varme, og dryss over de knuste sukkerbitene og ev. karvefrø.

Nytes helst mens de fortsatt er varme, og gjerne med en kopp te!

Tips: Bath-bollene holder seg fint en dag eller to i en tett boks eller pose, men frisk dem gjerne litt opp i ovnen før servering dersom de ikke er dagferske.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Yield: 12 boller)

 • 450 g plain (all-purpose) flour (+ extra for dusting)
 • 40 g regular or caster sugar
 • 1/2 tsp salt
 • 175 g cubed butter, at room temperature
 • 1 sachet (7 g) dried yeast
 • 1 tbsp caraway seeds (optional)
 • 300 ml milk
 • 1 egg

Milk glaze:

 • 1 tbsp (15 ml) milk
 • 2 tbsp regular or caster sugar

Topping:

 • 6 sugar cubes, lightly crushed
 • 1 tbsp caraway seeds (optional)

Combine the flour, sugar and salt in a mixing bowl. Using your hands or the mixer’s dough hook, work in the butter until the mixture is like breadcrumbs. Stir in the yeast (and caraway seeds if using) and pour in the milk. Stir until everything is combined. Let the dough rest for 10 minutes.

Turn the dough out onto a flour-dusted work surface and knead it for 8-10 minutes by hand or 6-7 minutes using a mixer’s dough hook.

Place the dough back in the bowl, cover with a clean tea towel and leave in a warm place for 1 hour 30 minutes.

Preheat oven to 190ºC and line a baking tray with greaseproof paper.

Tip out the dough onto your work surface. Divide into 12 equal(ish) pieces and roll into balls. Place on the lined baking tray (remember to keep some space in between) and cover with a clean tea towel. Leave to prove for about half an hour.

Whisk the egg with a fork and brush over the buns. Bake for 18-20 minutes, or until golden and cooked through.

Meanwhile, warm the milk and the sugar for the glaze util the sugar has dissolved. Brush the freshly baked buns with the milk glaze while they’re still hot, and sprinkle with the crushed sugar cubes (and caraway seeds, if using).

Enjoy whilst still warm, and preferably with a cup of tea…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *