Enkel lapskaus

(Scroll for English)

Noen skiller mellom lys og brun lapskaus, hvor den lyse opprinnelig var en billigere type laget på avskjær eller flesk, mens den brune ble laget av storfekjøtt av bedre kvalitet. Mellom disse to variantene har det utviklet seg utallige lapskaustyper avhengig av økonomi, tradisjon og hvilke varer som har vært tilgjengelig. Man kan nok si at det finnes like mange oppskrifter på lapskaus som det finnes husmødre, men siden det ikke finnes så mange husmødre nå for tiden, kan man bare prøve seg fram til en favoritt og holde på den.

Du trenger:

 • 500 g storfekjøtt (f.eks. høyrygg, bankekjøtt) eller svinekjøtt (f.eks. bog, nakke)
 • 2-3 ss smør til steking
 • 2 ss hvetemel
 • 8 dl kokende vann + 2 buljongterninger
 • 1 purre
 • 300 g rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot, kålrot)
 • 300 g potet (helst mandelpotet eller annen melen variant)
 • 1 pose potetmospulver (valgfritt)
 • finhakket persille, til servering
 • flatbrød og smør, til servering

Skjær opp kjøttet i nokså små terninger. Brun det så i smøret på middels/høy varme. Dryss over hvetemel og rør godt. Rør inn vann og ha oppi buljongterninger. (Jeg bruker oksebuljong til brun lapskaus og grønnsaksbuljong til lys lapskaus.) Kok opp og la det koke på lav varme til kjøttet begynner å bli mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du bruker, men det kan ta ca. 40 minutter om du bruker svinekjøtt, ca. 1 time om du bruker storfekjøtt (men igjen, avhenger av typen du bruker). Det er viktig at det ikke koker for hardt, da vil kjøttet bli tørt og seigt.

Vask og hakk purre og skrell og skrell og skjær rotgrønnsaker og poteter i terninger. Ha alt over i kjelen sammen med kjøttet.  Kok videre på lav varme til grønnsakene er møre, ca. 10-15 minutter. Potetbitene skal koke litt i stykker og dermed jevne gryta, men dersom du synes at lapskausen er for tynn, rører du i litt potetmospulver slik at den tykner. Spe med litt vann hvis den er for tykk.

Dryss gjerne over litt finhakket persille for å gi lapskausen ekstra smak og farge.

Server med flatbrød og smør.

Tips:

 • Dårlig tid? Bruk bacon i terninger istedenfor vanlig kjøtt. Bacon stekes først som ved bruk av storfekjøtt, men trenger ikke kokes før du har i grønnsakene.
 • Lapskaus smaker ypperlig med kokt svineknoke eller andre rester av salt, kokt kjøtt. Kok da grønnsakene møre først før du tilsetter kjøttet.
 • Lapskaus er minst like godt dagen etterpå, så ingen rester trenger å kastes!

Mange flere oppskrifter på gryteretter finner du HER.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

 • 500 g stewing beef (such as chuck, skirt, leg, flank) or pork (such as shoulder)
 • 2-3 tbsp butter
 • 2 tbsp flour
 • 800 ml boiling water + 2 stock cubes
 • 1 leek
 • 300 g root veg (carrots, celeriac, swede or rutabaga)
 • 300 g floury potatoes
 • 1 sachet (90 g) instant mashed potato powder (optional)
 • finely chopped parsley, to serve
 • thin crispbreads (or other thin, crispy bread) and butter, to serve

Trim and cut the meat into small dice. Melt the butter in a pan and brown the meat all over on a medium/high heat. Sprinkle with the flour and whisk it into the butter. Whisk in the water and add the stock cubes. (I use beef stock cubes when making this with beef, vegetable stock cube for pork.)

Bring to the boil, turn down the heat and leave to simmer gently until the meat is nearly tender. The time varies depending on what kind and what cut of meat you are using, but roughly 40 mins for pork, 1 hour or more for beef.

Wash and chop the leek, peel and dice the root veg and potatoes. Tip everything into the pan with the meat. Continue cooking on a low heat until the vegetables are tender, about 10-15 minutes. The potato cubes should break down and hence thicken the liquid slightly. But if you want a thicker consistency just add some instant masked potato powder until desired consistency. Add more water if you find it too thick.

Season to taste and sprinkle with chopped parsley for some extra flavour and colour.

Serve with thin crispbreads and good butter.

Enjoy!

P.S. You can find more recipes for stews HERE.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *