(Scroll for English.)

Eplesesongen er på fremmarsj! Selv om eplene i hagen min ikke er helt modne ennå, tok jeg sjansen på å bruke noen av dem som høstvinden hadde blåst ned for å lage denne enkle paien. Det gikk helt fint å bruke de små, syrlige eplene, og paien gikk ned på høykant her hjemme. Jeg valgte å bruke fullkornshvetemel istedenfor vanlig hvetemel for å se hvordan det funket, og det ble SÅ godt!
Her er oppskriften på en veldig lettvint dessert, eller bare litt koselig høstbaking. 🙂

Du trenger:
- 4-5 epler + 1 ts malt kanel og 2 ss sukker
- 125 g smør, romtemperert
- 125 g sukker
- 3 egg
- 2 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
- 100 g mandelmel (finmalte mandler)
- 1 dl melk eller fløte
- 90 g Fibra fullkornshvetemel (eller bruk vanlig hvetemel)
- 1 1/2 ts bakepulver
Forvarm ovnen til 180°C og smør en paiform (ca. 26-28 cm).
Skrell eplene og skjær dem i båter. Ha dem over i en skål/liten bolle og dryss over 1 ts kanel og 2 ss sukker. Bland godt og sett til side så lenge.
Ha smør og sukker i en miksebolle og miks dette lyst og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, før du mikser inn vaniljeekstrakt og mandelmel, og deretter melken.
Bland sammen mel og bakepulver og miks til det akkurat er blandet inn (ikke miks mer enn nødvendig nå).
Fordel eplebitene i bunnen av paiformen og bre deretter røren over toppen i et jevnt lag.
Sett formen i midten av ovnen og stek paien i ca. 35-40 minutter. Dersom toppen ser faretruende mørk ut før paien er ferdig, kan du dekke den til med et ark bakepapir resten av steketiden.
Serveres helst mens den fortsatt er litt varm, og vaniljesaus eller vaniljeis er «et must»…
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
- 4-5 apples + 1 tsp ground cinnamon and 2 tbsp sugar
- 125 g butter, softened
- 125 g regular or caster sugar
- 3 eggs
- 2 tsp vanilla extract
- 100 g finely ground almonds
- 100 ml milk or cream
- 90 g whole wheat flour (feel free to use regular flour)
- 1 1/2 tsp baking powder
Preheat oven to 180°C and grease a pie dish (approx. 26-28 cm in diameter).
Peel and core the apples and cut into wedges. Transfer to a bowl and sprinkle with 1 tsp ground cinnamon and 2 tbsp sugar. Toss to mix and set aside.
Place the butter and sugar in a mixing bowl and mix until pale and fluffy. Add the eggs, one at a time, then mix in the vanilla extract, ground almonds and the milk.
Stir together the flour and baking powder. Add to the mixture and mix until just combined (don’t overmix at this point).
Tip the prepared apples into the pie dish and distribute to an even(ish) layer. Spread the cake batter on top.
Bake on the middle rack in the oven for about 35-40 minutes.
Serve whilst still warm, and some vanilla custard or vanilla ice cream is mandatory…
Fordel eplebitene i bunnen av paiformen og bre deretter røren over toppen i et jevnt lag.
Enjoy!