Pan dolce Toscano

(Scroll for English.)

Pan dolce Toscano betyr mer eller mindre «søtt brød fra Toscana», og det kan man si stemmer ganske greit om denne sitrus- og smørduftende herligheten som jeg fant i bakeboka til italienske Gennaro Contaldo. Veldig søtt er brødet ikke, men likevel den type brød man heller tar til en kopp te eller kaffe enn til lunsj. Smaker perfekt nystekt eller ristet med litt godt smør, syltetøy eller en deilig ost. Ifølge Gennaro bruker italienerne å dyppe skivene i kaffe eller Vin Santo… jeg har ikke prøvd noen av delene, men Vin Santo er noe av det beste jeg vet, så det skal jeg jammen teste neste gang jeg baker Pan dolce Toscano.

Du trenger:

(Basert på Gennaro Contaldos oppskrift i Gennaro’s Italian Bakery)

 • 12 g fersk gjær (ca. 1/4 pakke)
 • 1 1/2 dl lunkent vann
 • 200 g hvetemel + ekstra til utbaking
 • 2 eggeplommer (bruk hvitene til marengs eller omelett, eller frys dem)
 • 75 g sukker
 • 50 g mykt/romtemperert smør
 • finrevet skall fra 1 appelsin
 • finrevet skall fra 1 sitron
 • en klype malt kanel
 • en klype salt
 • melis, til servering

Smør eller kle en kakeform (rund 20 cm) eller brødform (ca. 1,5 l) med bakepapir.

Løs opp gjæren i det lunkne vannet. Arbeid inn 200 g hvetemel til en passe deig. (Kanskje trenger du litt mer mel.) Elt eller kna deigen godt, altså til den er myk og elastisk (ca. 10 min). Dekk til med plastfolie og la deigen heve i en times tid, eller til dobbelt størrelse.

Visp eggeplommer, sukker og mykt smør til blandingen blir løs og luftig. Rør inn sitrusskall, kanel og salt.

Ha ut deigen på en lett melet kjøkkenbenk og klem den litt flat med hendene. Ha smørblandingen på deigen og kna den inn mens du gradvis tilsetter litt mer mel. Når smørblandingen er eltet inn, er deigen ferdig. (Dette er en litt klissete jobb, så bruk gjerne kjøkkenmaskin om du vil.) Legg deigen i den klargjorte formen, dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i en times tid.

Forvarm ovnen til 190C.

Stek brødet på midterste rille i 30 minutter. Da skal toppen være gyllen og brødet gjennomstekt. Avkjøl brødet i formen før du tar det ut, drysser med melis og og skjærer i skiver. Nytes med for eksempel godt smør, ost eller syltetøy.

NAM!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

English

You’ll need:

(Based on Gennaro Contaldo’s recipe from Gennaro’s Italian Bakery)

 • 12 g fresh yeast
 • 150 ml lukewarm water
 • 200 g plain (all-purpose) flour, plus extra for the second kneading
 • 2 egg yolks (use the whites for meringue or freeze for later use)
 • 75 g regular or caster sugar
 • 50 g softened butter
 • finely grated zest from 1 orange
 • finely grated zest from 1 lemon
 • pinch of ground cinnamon
 • pinch of salt
 • icing sugar, to serve

Grease or line a round cake tin (20 cm) or loaf tin (about 1,5 litre).

Dissolve the yeast in the water, then work in the 200 g flour. You may need a little extra flour. Knead for 10 minutes until soft and elastic (about 10 mins). Cover with cling film and leave to rise for an hour or until doubled in size.

Whisk the egg yolks, sugar and softened butter until creamy. Stir in the zests, cinnamon and salt.

Tip out the dough on a lightly floured surface, flatten with your hands, and gradually work the egg mixture into the dough. You will need to add some more flour gradually here too, it’s a sticky job. (Feel free to use a machine for this if you prefer.) Place the dough into the prepared tin, cover with a clean kitchen towel and leave to prove for another hour.

Preheat oven to 190C (375F).

Bake on the middle shelf in the oven for 30 minutes until golden and cooked through. Leave to cool in the tin, then tip out and dust with icing sugar.

Enjoy sliced, with lashings of butter…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *