(Scroll for English.)

Her kommer redningen for alle dere som ikke er klare til den store dagen i morgen, og som trenger oppskrift på kake som holder seg godt, og som i tillegg er lett å frakte. Disse små kakene, eller «friands» som de egentlig heter, klarer også fint å stå framme på et kakebord i mange timer uten å smelte, uten å ende opp slapp og med sur fløte, osv.
En «friand» er en liten kake laget med mandler (her mandelmel/finmalte mandler), eggehvite, smør og melis. Konsistensen er lett og luftig, og med fargerik pynt i form av for eksempel bær, tar de seg veldig godt ut på kakebordet. Verken kakegaffel eller serviett er nødvendig… 😉

Du trenger:
- 120 g smør, smeltet
- 100 g hvetemel
- 1 strøken ts bakepulver
- 130 g finmalte mandler
- 175 g melis
- 5 eggehviter
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 180 g bringebær (ferske eller frosne)
- 40 g grovhakkede pistasjenøtter
- ev. ekstra melis, til servering
Sett ovnen på 160C og gjør klar 12 små muffinsformer. (Helst skal man bruke friand-former, men det har jeg ikke.)
Ha alle ingrediensene bortsett fra bringebær og pistasjenøtter i en food processor. Kjør maskinen til alt er godt blandet, ikke mer.
Fordel blandingen mellom formene, og topp med bær og pistasjenøtter.
Stekes på midterste rille i ca. 18-20 minutter. Avkjøles på rist.
Gi dem gjerne et lite dryss melis før servering.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.


English
You’ll need:
- 120 g butter, melted
- 100 g plain (all-purpose) flour
- 1 level tsp baking powder
- 130 g ground almonds
- 175 g icing (powdered) sugar
- 5 egg whites
- 2 tsp vanilla extract
- 180 g raspberries (fresh or frozen)
- 40 g slivered or roughly chopped pistachios
- extra icing sugar, to serve
Preheat oven to 160C and prepare 12 cupcake cases or other small cake molds/tins. (Ideally friand-molds, but I don’t have any.)
Put all the ingredients except the raspberries and pistachios into the bowl of a food processor, and blitz until blended. (Don’t blitz longer than necessary.)
Divide the mixture between the molds/cases, and top with the berries and pistachios.
Bake on the middle rack for about 18-20 minutes. Transfer to a wire rack to cool.
Dust with a little icing sugar to serve, if you like.