Potetkaker

(Scroll for English)

Potetkaker, eller potetlomper om du vil, har vært tradisjonskost i Norge fra langt tilbake i tid. I dag kjøper man som regel disse ferdige i butikken for å rulle rundt grillpølsa, men om man lager dem fra bunnen av, er de så gode at de kan nytes som de er, eller med hva som helst av «pålegg». Faktisk vil det være urettferdig mot butikklompene å sammeligne dem med disse…

Fyll potetkakene med søtt eller salt, og nyt et herremåltid. Alt fra sirup, syltetøy og brunost til rømme og røkelaks eller spekeskinke passer utmerket. 🙂

Du trenger: 

(Ca. 25 potetkaker)

 • 1 kg mandelpoteter
 • 1 ts salt
 • 75 g finmalt rugmel (byggmel er et bra alternativ)
 • 60 g hvetemel + litt ekstra til utbaking

Kok potetene til de er møre og deretter skrell dem. Mos de skrellede potetene sammen med saltet. Bruk en potetmoser til dette, eller eventuelt en gaffel. Viktig at potetene blir helt moste! Har kjøkkenmaskinen din er kjøttkvern, kan du bruke den til å male potetene fint.

Rør inn rugmel, og deretter hvetemelet litt og litt. Det er ikke sikkert du trenger alt hvetemelet; deigen skal være lett å arbeide med. Elt deigen med hendene til den er jevn og fin, og del den så opp i omtrent 25 like store emner. Kjevle ut emnene på et melet arbeidsbord til nokså tynne leiver, ca. 2-3 mm. Er deigen vanskelig å kjevle ut, trenger den kanskje litt mer mel.

Stek potetkakene i en tørr stekepanne (eller takke) på litt over middels varme. Snu dem når de har fått farge på undersiden, og legg dem oppå hverandre inni et fuktet, rent kjøkkenhåndkle etter hvert som de er ferdigstekt.

Tips:

 • Nyt gjerne potetkakene med salt topping, som matjesild, spekeskinke eller røkelaks, eller med søt topping som rømme og sirup, eller med syltetøy og brunost.
 • Potetkakene blir et ypperlig måltid med et stekt egg og litt oppskåret avokado på.
 • Bruk gjerne potetrester fra gårsdagens middag, men varm dem helst opp før du begynner å mose slik at de blir bedre å jobbe med.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Approx. 25 potetkaker)

 • 1 kg floury potatoes
 • 1 tsp salt
 • 75 g rye flour (sifted)
 • 60 g plain (all-purpose) flour + extra for the rolling

Boil the potatoes until tender. Peel and then mash with the salt until completely lump free.

Stir in the rye flour, then the plain flour a little at a time. You may not need all the flour – the dough should be easy to handle. Knead until smooth, then divide into about 25 equally sized pieces.

Roll out each piece of dough quite thinly, about 2-3 mm thick. If the dough is too sticky you may add some more flour.

Cook the rolled-out potato cakes in a dry frying pan on medium heat. Flip over when the cooked side has some brown spots here and there, and cook for another 2-3 minutes. Place in a clean damp kitchen towel (to keep them soft) while you’re cooking with the rest.

The potato cakes are delicious with sweet toppings like jam, Norwegian brown cheese or syrup, and just as delicious with savoury toppings like sour cream and smoked salmon, cured ham, or even half an avocado and a fried egg.

Enjoy!

2 kommentarer

 1. Svein Ålvik

  Veldig bra. Rugmelet gjorde susen i forhold til hvetemelet jeg dreiv med før.
  Trengte ikke noe hvetemel annet enn det på bordet ved utbaking
  Neste gang tror jeg at jeg dropper saltet!
  Takk

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Svein, veldig hyggelig at potetkakene falt i smak! Enig i at salt ikke er strengt nødvendig her. 🙂
   Hilsen Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *