
Pepperkaker kommer i mange former og varianter. Istedet for å kjevle ut deigen og stikke ut pepperkaker, er disse er skåret opp fra en sammenrullet deig. De inneholder også hakkede mandler som gir en litt mer spennende tekstur og smak, men de kan selvsagt utelates om du ønsker nøttefrie kjeks.
Dette var enda en av variantene Ina (fra Mat på Bordet) og jeg prøvde oss på da vi hadde julebakeverksted i kjøkkenstudioet hennes for et par uker siden. Sjekk gjerne bloggen hennes for å få oppskriften på havreflarn med en vri og safransnurrer med marsipan, som vi også laget samme dag. Jeg var ikke sulten da jeg dro hjem, for å si det sånn…

Du trenger:
(Ca. 40 stk.)
- 200 g smør, mykt/romtemperert
- 180 g sukker
- 100 g lys sirup
- 2 ts malt ingefær
- 2 ts malt kanel
- 1/2 ts malt nellik
- 1/4 ts malt pepper
- 125 g (ca. 2 dl) mandler, grovhakket
- 325 g hvetemel
Ha smør og sukker i en miksebolle og miks dette lyst og luftig. Tilsett sirup, krydder og hakkede mandler og bland godt. Ha i melet og kna alt sammen til en fast deig.
Del deigen i to og trill begge til pølser med en diameter på ca. 5-6 cm. Pakk dem inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst en time.
Sett ovnen på 180C.
Ta av plastfolien og skjær begge pølsene i skiver, ca. 1/2 cm tykke. Legg skivene utover bakepapirkledde stekebrett, og stek på midterste rille i ca. 10-12 minutter. Avkjøles på rist.
Tips: hvis du vil pimpe dem opp litt, kan du ringle over smeltet hvit og mørk sjokolade, eller dyppe hver kjeks i smeltet sjokolade.
Oppbevares i tett pose eller boks. Kan fryses.
Tips: Denne deigen kan du røre sammen og gjøre klar opp til 2 dager før steking.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram

English
You’ll need:
(Yields: approx. 40)
- 200 g butter, softened/at room temperature
- 180 g regular or caster sugar
- 100 g golden syrup
- 2 tsp ground ginger
- 2 tsp ground cinnamon
- 1/2 tsp ground cloves
- 1/4 tsp ground pepper
- 125 g almonds, chopped
- 325 g plain (all-purpose) flour
Put the butter and sugar into a mixing bowl and mix until light and fluffy. Add the syrup, spices and ground almonds and mix well. Tip in the flour and mix until the ingredients have come together to form a dough.
Divide the dough into two parts and roll both to a sausage shape (approx. 5-6 cm diameter). Wrap in cling film (plastic wrap) and chill for at least one hour.
Preheat oven to 180C.
Remove the cling film and slice into 1/2 cm thick discs. Arrange onto two lined baking trays and bake for 10-12 minutes. Transfer to a wire rack to cool.
Tip: if you want to pimp them up, drizzle with some melted white and dark chocolate, or dip the biscuits into melted chocolate.
Store in an airtight container. Freezable.