Raske safransnurrer

(Scroll for English)

Rakk du ikke å lage lussekatter til 13. desember i år? Ikke fortvil, her kommer «jukse-safransbolleoppskriften» som kutter et par svinger, men som likevel gir luftige og saftige boller. Hvis du vil lage tradisjonelle lussekatter av deigen, så gjør selvsagt det, det var bare jeg som fikk lyst til å lage snurrer denne gangen…

I går fikk jeg kjøkkenmaskinen OBH Nordica HERO på døra (sponset), og jeg var veldig spent på å prøve den. Grunnen er at min «gamle» kjøkkenmaskin begynner å bukke under for presset; motoren på 300 watt ser ikke ut til å håndtere større deiger så godt, i tillegg blir selve bollen noen ganger for liten. Til sammenligning har OBH Nordicas HERO hele 1500 watt, og en større miksebolle.

Jeg ble ikke skuffet – maskinen står stødig som et fjell selv om den elter en stor deig, og den ekstra kraftige motoren til tross, så er den mer stillegående enn min andre maskin. Maskinen kommer med både ballongvisp, deigkrok, blandespade («paddle») og en egen blandespade med silikonkant. Den sistnevnte er super når man lager kakerøre, siden den skraper ned sidene underveis i miksingen. Gleder meg til å teste visping av krem og marengs snart – med så mye futt må de jo bli superluftige!

Men nå – over til oppskriften på safransnurrer:

Du trenger:

 • 6 dl helmelk (har du en fløteskvett så tøm den også i målebegeret), ved ca. romtemperatur (kommer melken rett fra kjøleskapet kan du kjøre den noen sekunder i mikroen)
 • 1 pk gjær, fersk eller tørr
 • 100 g sukker
 • 0,5 – 1 g safran (vil du bare ha et hint av safransmak, bruk 0,5 g)
 • Ca. 600-700 g hvetemel

Fyllet:

 • 50 g mykt smør
 • 2 ss sukker
 • 50 g rosiner
 • 50 g mandelflak
 • 1 egg, til pensling
 • ev. perlesukker

Ha melk, gjær og sukker i en miksebolle og rør slik at gjæren løses litt opp. Tilsett safran, og deretter hvetemelet litt etter litt mens det blandes/eltes. Har du en kjøkkenmaskin, så bruk gjerne den. Elt godt i 8-10 minutter. Deigen skal være litt løs, men ikke så klissete at den ikke kan kjevles ut etterpå.

Herfra jusket jeg litt. Bakere og konditorer i det ganske land vil sikkert måpe forskrekket, men jeg droppet forhevingen. «Utålmodig» er mellomnavnet mitt, så jeg gikk direkte løs på kjevling og snurring. Men – har du tid, så dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen forheve i en time eller to.

Dryss mel på arbeidsbenken og ha ut deigen. Form den «roughly» til et rektangel, og kjevle den så ut nokså tynt. Deigen bør bli ca. 70-80 cm lang og 40 cm bred. Bre ut et tynt lag med smør og dryss på 2 ss sukker i et tynt lag. (Smør og sukker her fungerer som «lim», slik at snurren skal holde formen under steking.) Dryss over rosiner og mandelflak. Ønsker du ikke rosiner og/eller mandler, kan du selvsagt droppe det.

Rull sammen deigen fra langsiden slik at du ender opp med en lang pølse. Skjær den opp i ca. 24 biter, og fordel dem utover to bakepapirkledde stekebrett. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og la bollene heve på et lunt sted i en drøy halvtime.

Pensle med egg og dryss på litt perlesukker. Stekes på 200C i ca. 15-18 minutter. Nytes helst mens de fortsatt er lunkne. Alternativt – avkjøl på rist.

Safranssnurrene egner seg også til frysing, men pass på å da fryse dem samme dag – helst med en gang de er avkjølte.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

 • 600 full fat (whole) milk (if you have some cream hanging around, add that to the measuring cup too), at room temperature
 • 50 g fresh or 12 g dried yeast
 • 100 g sugar
 • 0,5 – 1 g powdered saffron (if you only want a hint of saffron, use 0,5 g)
 • Approx. 600-700 g plain (all-purpose) flour

Filling:

 • 50 g soft butter
 • 2 tbsp sugar
 • 50 g raisins
 • 50 g flaked almonds
 • 1 egg, for brushing
 • pearl sugar (optional)

Put the milk, yeast and sugar into a mixing bowl and stir to dissolve the yeast. Add the saffron, and then add the flour gradually while mixing. I recommend using a stand mixer with a dough hook for this. Knead for 8-10 minutes, until smooth and elastic.

Here’s where I cheated a bit. The jaws of artisan bakers will drop to their knees in shock if they knew, but I skipped the first rising step. («Impatient» is my middle name.) I went straight ahead to the rolling. But – if you have time – cover with a tea towel and leave to rest for an hour or two.

Dust your work surface with flour, and tip out the dough. Shape into (roughly) a rectangle and then roll out to a 70-80 x 40 cm rectangle. Spread out a thin layer of butter and sprinkle with the sugar. Scatter over the raisins and flaked almonds, and roll up from the long side to a sausage shape. Cut into approx. 24 slices and arrange onto two lined baking trays, allowing some space in between. Cover with clean kitchen towels and leave to prove in a warm place for about half an hour. Preheat oven to 200C.

Brush with egg and sprinkle with pearl sugar, if using.

Bake in the preheated oven on the middle shelf for about 15-18 minutes. Enjoy whilst still warrm, or transfer to a wire rack to cool. These buns freeze well too.

Enjoy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *