Pasta med blåskjell, hvitløk og chili

(Scroll for English.)

Mange jeg snakker med, tror at jeg elsker matlaging i alle former, hverdagsmiddagen inkludert. Det er nok ikke alltid tilfelle… Javisst elsker jeg kokkelering, helst en lørdag, med gode, ferske råvarer, og med en glass vin ved siden av komfyren i ren Keith Floyd-stil. Ukedagene fortoner seg litt annerledes; mat skal kjapt på bordet fordi den ene poden skal på fotballtrening og den andre skal på korpsøvelse, og innimellom der skal også leksene gjøres og følges opp, i tillegg til større eller mindre søskendisputter som noen ganger kan dra ut i tid. La meg si det sånn: Det er en grunn til at jeg aldri kunne ha vært med på Hele Norge Baker, Kakekrigen, Masterchef, osv. Matlaging og stress er dessverre en dårlig kombo for meg.

Men uansett – i dag er det fredag, og det betyr at det kan komme muligheter for litt mer avslappet tid på kjøkkenet. Nå tror du kanskje at denne oppskriften krever mye tid, men dette er faktisk fastfood på sitt beste. Blåskjell er kanskje ikke det man spiser oftest på en tirsdag, men i helgen er denne perfekt sammen med et glass med noe godt. 🙂

Du trenger:

(Nok til 2-3 som hovedrett, 4-5 som forrett)

 • 1 kg blåskjell
 • 300 g pasta (jeg bruker linguine her)
 • 1/2 dl olivenolje
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 røde chili, uten frø og skåret i strimler
 • 2 dl tørr hvitvin eller tørr rosé
 • en liten håndfull bladpersille, hakket

Legg blåskjellene i en stor bolle med kaldt vann. Skrap vekk eventuelt «skjegg» (byssustråder) på skallet med en kniv, og kast eventuelle ødelagte skjell eller skjell som er åpne, og ikke lukker seg når du banker på det. Hell alt over i et dørslag og la blåskjellene renne av.

Kok opp vann til pastaen, og kok den et par minutter mindre enn det står på pakken.

Mens pastaen koker, har du olivenoljen i en kjele som er stor nok til å få plass til både skjellene og pastaen senere. Tilsett hvitløk og chili, og fres på lav/middels varme. OBS: Ikke la hvitløken bli brent, da smaker den ikke godt.

Hell alle blåskjellene rett fra dørslaget og over i kjelen. Skru opp varmen, hell i vinen og legg på lokk. Rist litt på kjelen for å fordele varmen inni der. Etter noen få minutter er blåskjellene ferdige – de skal da ha åpnet seg. Blåskjellene som ikke åpner seg er antagelig dårlige, og må kastes. Ha den nesten ferdigkokte pastaen oppi sammen med blåskjellene, skru ned varmen og bland det lett sammen. Legg på lokket igjen og vent et par minutter, eller til pastaen er perfekt.

Det var det! Hell alt over i en stor serveringsbolle eller i porsjonsskåler. Dryss med hakket persille, og server med én gang.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram

English

You’ll need:

(Serves: 2-3 as a a main course, 4-5 as a starter)

 • 1 kilo mussels
 • 300 g pasta (I use linguine)
 • 50 ml olive oil
 • 3 fedd hvitløk, finely chopped
 • 2 fresh red chilli peppers, deseeded and cut into strips
 • 200 ml dry white wine or dry rosé wine
 • small handful parsley, chopped

Put the mussels in a large bowl filled with cold water. Scrape off any bits of «beard» (barnacle) that clings to the shells. Discard any broken mussels, and mussels that remain open when you tap the shells. Transfer to a colander and drain.

Bring a pan of water to the boil for the pasta. Cook until nearly ready (a couple of minutes less than suggested on the packet).

While the pasta is cooking, pour the olive oil into a large pan, large enough to hold both the mussels and the pasta later. Add the garlic and chilli, and cook on low/medium heat until just sizzling.

Tip in the mussels, turn up the heat, pour in the wine and put on the lid. Shake the pan gently, just to disperse the heat. The mussels should be cooked and opened in just a few minutes. Any that stay shut are bad – discard those, if so happens.

Add the drained, almost-cooked pasta, turn down the heat and gently toss together with the mussels. Put on the lid again and leave for a minute or two until the pasta is perfectly cooked and the flavours have come together.

That’s it! Tip onto a large serving plate/bowl, or individual bowls. Sprinkle over the chopped parsley, and serve immediately.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *