
Det florerer av oppskrifter på bananbrød, både i kokebøker og på nett, men dette bananbrødet er litt annerledes: det inneholder verken gluten eller melkeprodukter. I tillegg kan den nytes både som en kake, eller som et brød som ristes og smøres med noe godt. Nøttesmør er helt nydelig på, for ikke å glemme sjokoladepålegg… nomnom.

Du trenger:
- 2 ss chiafrø
- 1 1/4 dl vann
- 4 overmodne bananer (550 g bruttovekt/med skallet på)
- 1 eple
- 1/2 dl lønnesirup
- frøene fra 1 vaniljestang (eller evt. 1 ss vaniljeekstrakt/vaniljesukker)
- 1/2 ts malt kanel
- 275 g rismel (jeg brukte fullkornsrismel. Bruk evt. vanlig hvetemel dersom du ikke trenger å tenke glutenfritt)
- evt. bananships eller banan i skiver, til pynt (valgfritt)
Sett ovnen på 200C og dekk en liten brødform med bakepapir.
Ha chiafrøene i en skål sammen med 1 1/4 dl vann. Rør litt i det og sett til side så lenge, ca. 10 minutter.
Mos bananene og ha dem i en miksebolle. Riv eplet på et rivjern og ha dette i bollen sammen med bananene. Tilsett lønnesirup, vaniljefrø og kanel og rør det godt inn.
Tilsett chiafrøene og vannet, som nå skal være nesten gelé-aktig.
Sikt inn melet og rør til alt er godt blandet.
Ha deigen over i den klargjorte formen og pynt evt. med bananskiver eller bananchips på toppen, om du vil.
Stekes på midterste rille i ca. 45-50 minutter. Avkjøles og nytes i skiver med smør, eller med nøttesmør og bær… nomnom!
Bananbrødet holder seg godt i 4-5 dager om det oppbevares godt pakket inn. Den kan også fryses.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English
You’ll need:
- 2 tbsp chia seeds
- 125 ml water
- 4 over-ripe bananas (550 g weighed in their skins)
- 1 apple
- 60 ml maple syrup
- seeds from 1 vanilla pod (alternatively 1 tbsp vanilla extract or paste)
- 1/2 tsp ground cinnamon
- 275 g rice flour (I used brown rice flour. If you don’t have to bake gluten-free, you can use plain flour)
- banana chips or sliced banana, to decorate (optional)
Preheat oven to 200C and line a loaf tin with baking paper.
Place the chia seeds in a small bowl with the water. Stir and set aside for 10 minutes.
Mash the bananas and put into a mixing bowl. Grate the apple and add to the banana. Stir in the maple syrup, vanilla seeds and cinnamon.
The chia seeds and water should now have a gel-like consistency. Add to the bowl and stir until well blended.
Sift in the flour and stir until everything is combined.
Scoop the batter into the tin. Decorate with banana chips or sliced banana, if you like.
Bake for 45-50 minutes, then allow to cool.
Enjoy sliced with some butter, or with nut butter and fresh berries…. nomnom!