5-om-dagen kjøleskapsgrøt

(Scroll for English.)

Kjøleskapsgrøt, eller Bircher Müsli, er ikke noe nytt, men denne rosa herligheten er ny, i allefall for meg. Ideen så jeg i boka til Ella Woodward, også kjent som Deliciously Ella. Hun har blitt et fenomen i England med sin blogg, sine bestselgende bøker, og nylig også med poplære produkter i sunn-mat-sjangeren.

Jeg er ikke den kokte havregrøtens største fan, men den kalde varianten, derimot, liker jeg kjempegodt. Denne blir nok en ny favoritt her i heimen; til og med yngstemann (9 år) mer eller mindre slukte sin porsjon. Siden grøten lages dagen før, er jo frokosten serveringsklar når man står opp. Faktisk kan man putte hele glasset (med lokket godt skrudd på!) i veska, så er man aldri langt unna en sunn lunsj eller ev. mellommåltid på jobb eller skole. 🙂 Her kommer oppskriften:

Du trenger:

(2 porsjoner)

 • 1 liten rødbete (ca. 40 g)
 • 1 eple
 • 1 ss lønnesirup eller honning (valgfritt)
 • 1 ss mandelsmør eller peanøttsmør
 • 1 banan, skåret i biter
 • 125 g havregryn eller byggryn, eller en blanding av begge (jeg bruker bygg- og havregrynsposen fra Duga)
 • 2 ss chiafrø (kan erstattes med ekstra gryn)
 • Evt. gresskarfro, solsikkefrø, kokosflak eller frisk frukt, til servering

Dersom du bruker rå rødbete, må den «bakes» først. Pakk den inn i aluminiumsfolie og legg i ovnen på 200C i en liten time, eller til den er mør (som en kokt potet). Skrell den før bruk. Bruk alternativt den vakuum-pakkede varianten som allerede er varmebehandlet.

Ha rødbeten i en blender eller food processor. Skrell eplet, ta vekk kjernen og ha det oppi sammen med rødbeten. Tilsett 2 dl vann, lønnesirup eller honning (valgfritt), mandel- eller peanøttsmør og banan i biter. Kjør maskinen til blandingen er jevn og klumpfri.

Mål opp havre-/byggryn, enten fordelt i to mindre glass med lokk, eller i et større glass med lokk. Bland inn chiafrø. Hell over rødbete-blandingen, rør godt og sett på lokk. La kjøleskapsgrøten stå i kjøleskapet over natten eller i alle fall i 4 timer. Kan oppbevares i kjøleskapet i to dager.

Ha grøten over i en skål (eller spis den rett fra glasset) og server gjerne med litt frø (jeg liker «crunch») og/eller friske bær.

Tips: Denne kan enkelt lages glutenfri ved å bruke glutenfrie havregryn.

Tips II: Til helgefrokosten kan man rive over litt god, mørk sjokolade på toppen…

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English:

You’ll need:

(2 servings)

 • 1 small beetroot (about 40 g)
 • 1 apple
 • 1 tbsp maple syrup or honey (optional)
 • 1 tbsp almond butter or peanut butter
 • 1 banana, sliced
 • 125 g rolled oats or barley flakes, or a mixture of both
 • 2 ss chia seeds
 • Pumpkin seeds, sunflower seeds, flaked coconut or fresh fruit, to serve (optional)

If using raw beetroot, wrap in aluminium foil and bake in a 200C oven for about an hour, or until tender. Peel when cool enough to handle. Or use pre-cooked beetroot.

Put the beetroot in a blender or food processor. Peel and core the apple, and add to the blender. Add 200 ml water, the maple syrup or honey (optional), the almond butter or peanut butter and the banana.

Whizz until the mixture is smooth.

Pour the oats into 2 jars with lids (or one larger jar), stir in the chia seeds and then pour half the blended mixture over each portion. Put the lids on and place in the fridge to soak overnight, or for at least 4 hours. This will keep well refrigerated for 2 days.

Enjoy with a sprinkling of seeds, and/or some fresh fruit, if you like.

Tip: Grate some dark chocolate on top for your weekend brekkie…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *