Fiberrundstykker med bygg

(Scroll for English.)

Jeg elsker kornsorten bygg og bruker den så ofte jeg kan. Hele byggkorn bruker jeg i salater, som grøt, eller helt enkelt istedenfor ris/pasta, byggflak/byggryn spiser vi med melk til frokost, i frokostblandinger, som grøt eller i brøddeigen, og finmalt byggmel kan brukes til så godt som alt annet du bruker mel til.

Sist handletur oppdaget jeg også byggfiber; høykonsentrert fiber av bygg som kan tilsettes i smoothies, brøddeig, paideig, vaffel- eller pannekakerøre, osv.

I følge Opplysningskontoret for brød og korn er bygg proppfullt av helseelementer; det inneholder bl.a. viktige fiberstoffer og er den meltypen som er rikest på antioksidanter. Heldigvis har vi god tilgang på bygg her til lands, og jeg synes variantene fra Duga* er av ypperlig kvalitet. Byggproduktene deres finnes i de fleste butikker i Coop-kjeden; jeg kjøper dem i min lokale Extra-butikk.

Lyst til å bruke mer av dette superkornet? Du kan finne alle mine oppskrifter med bygg HER.

Men nå – over til oppskriften på disse fiberrundstykkene med masse bygg:

Du trenger:

(Ca. 12 rundstykker)

 • 5 dl vann, lunkent
 • 1 pk. gjær, fersk eller tørr
 • 2 poser (2 x 20g) byggfiber*
 • 1 ts salt
 • 75 g byggflak/byggryn* + ekstra til toppen
 • 150 g byggmel
 • Ca. 250-300 g hvetemel

Ha vann og gjær i en miksebolle og rør litt til gjæren er oppløst. Tilsett byggfiber, salt, byggryn og byggmel, og bland det godt sammen. Nå tilsetter du hvetemelet gradvis til du har en fast og fin deig. Det er ikke sikkert du trenger alt. Elt deigen grunding for hånd eller i en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til bollen med plastfolie og la deigen heve til den blir dobbelt så stor. Det tar ca. 45 minutter til en time på et lunt sted.

I mellomtiden kan du gjøre klart et stekebrett med bakepapir, og sette ovnen på 200C.

Trill rundstykker av deigen og sett dem utover brettet. Det skal bli ca. 12 stykker. Hvis du ønsker en litt rustikk «look», kan du rulle dem i byggflak før du setter dem på brettet. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i en halvtimes tid.

Stek rundstykkene på midterste rille i ca. 18-20 minutter.

Nytes med godt pålegg og en god kopp te, eller ved siden av suppe eller salat.

Til info: Siden byggmel ikke har samme egenskaper til å utvikle glutennettverk som hvete, brukes det som regel sammen med hvetemel eller andre melsorter.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

*Byggfiber og byggryn fåes i de fleste butikker i Coop-kjeden. Jeg bruker variantene fra Duga, siden jeg synes disse har mest og best smak. Jeg har forøvrig ikke noe økonomisk samarbeid med dem, hvis noen skulle lure.

English

You’ll need:

(Yield: 12)

 • 500 ml lukewarm water
 • 50 g fresh or 12 g dried yeast
 • 40 g barley fibre (the concentrated kind)
 • 1 tsp salt
 • 75 g barley flakes
 • 150 g barley flour
 • About 250-300 g plain flour

Place water and yeast in a mixing bowl. Stir until the yeast is dissolved. Add the barley fibre, salt, barley flakes and -flour and mix well. Add the plain flour gradually until firm enough to knead. (You may not need all the flour.) Knead until the dough is nice and smooth.

Cover the bowl with cling film/plastic wrap and leave to rise until doubled in size, about 45 mins to an hour.

Preheat oven to 200C and line a baking tray with baking paper.

Shape dough into approx. 12 rolls and place on the tray. Roll them in some barley flakes first, if you like a rustic look. Cover with a clean kitchen towel and leave to prove for about half an hour.

Bake on the middle rack for 18-20 mins, and enjoy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *