Fantastiske fløtekarameller med havsalt

7

Første gang jeg blogget om disse karamellene var i 2010, for hele 6 år siden! Siden den gang har oppskriften blitt en av bloggens mest besøkte, spesielt i november og desember, og det er ikke uten grunn! Jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger på oppskriften at jeg tenkte den kunne få bli oppdatert med nye bilder og flere tips til smaksvariasjoner. Kanskje blir den juletradisjon hos deg også? 🙂

1

Du trenger:

 • 150 g sukker
 • 150 g lyst brunt sukker
 • 100 g smør
 • 2 dl kremfløte
 • 3 ss lys sirup
 • Flaksalt, f.eks. Maldon (valgfritt)

Finn fram en form, ca 15×15 cm (en liten brødform går også bra), og dekk den med bakepapir. Det skal ikke være strengt nødvendig å smøre bakepapiret, men er du redd karamellene skal sette seg fast, så smør med litt matolje.

Ha vanlig sukker (ikke det brune) i en kasserolle. Sett den på middels varme til sukkeret har løst seg opp. Ikke rør! Kok så opp og la det koke til sukkeret har fått en nokså mørk rav-farge (rødbrun karamell-farge), ca 5-10 minutter.

Ta kjelen av platen og rør inn brunt sukker, smør, fløte og sirup. Når alt er rørt ut, sett kasserollen på plata igjen og kok opp. Nå skal blandingen koke til den når 120 grader. Det beste er om du har et sukkertermometer, da får du enkelt et perfekt resultat. (Disse koster ca. 150 kroner i kjøkkenutstyrsforretninger.) Har du ikke sukkertermometer, kan du gjøre kuleprøven for å se om karamellen er ferdig: ha iskaldt vann i et glass, drypp oppi litt av karamellen. Tøm ut vannet, og du skal nå kunne forme den til en nokså fast kule. Hvis karamellen er for tynn til at du får til å lage en kule, så kok mer og prøv igjen om en liten stund. Dette kan ta alt fra 20-40 minutter.

Obs: temperaturen avgjør hvor harde karamellene blir. Koker du blandingen til 120C får du deilige, Smørbukk-myke karameller. Foretrekker du dem litt hardere, kok til 125-127C.

Tøm massen over i formen, og dryss over saltflak om du bruker dette. La karamellen stå til den en nesten helt avkjølt, ta den så ut av formen og skjær eller brekk i passende biter. Jeg lager dem nokså små og får da ca. 40-45 biter.

4

Pakk inn en og en i små ruter med matpapir hvis du vil fylle opp en boks eller pose uten at karamellene klebrer seg sammen.

Tips: ønsker du å droppe saltet og heller prøve en ny smak på karamellene i år? Her er noen forslag til smakstilsetninger som kan røres inn i massen rett før du heller den over i formen:

 • 1 ss vaniljeekstrakt eller vaniljepasta, eller frøene fra 1 vaniljestang
 • lakrispulver etter smak – ca. 1/2 ts for et hint av lakris, 2 ss for skikkelig lakriskarameller
 • 1 ts pepperkakekrydder
 • finrevet skall fra 1/2 sitron eller appelsin, eller klementin
 • knuste candy canes (gir en mild peppermyntesmak)
 • noen dråper smaksolje, for eksempel cola, hasselnøtt, banan… Variasjonene er uendelige

Husk også at massen blir veldig varm, så dersom barna skal være med på karamellkokingen bør du være veldig oppmerksom.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

6

2 kommentarer

 1. Malin Lee

  Hvor lenge holder dei her seg?

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Malin! De holder seg i mange uker dersom de oppbevares kjølig. Men her hos meg «overlever» de ikke mer enn noen dager… «Poof» så er alle borte, gitt. 🙂
   Ha en herlig dag!
   Hilsen Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *