Julekake

13_Julekake_3_lys

Det er ikke mye som slår en skive nybakt julekake med smør og brunost… En skikkelig «guilty pleasure», men det har du det. Jeg er ikke vokst opp med julekake som en «må-ha» del av julebaksten, og den er jo like god hele året, men i desember føles det helt innafor å bake dette litt mer luksuriøse brødet.

Julekake kan fryses, så hvis du vil ha det ferskt og lett tilgjengelig, frys det enten helt, halvt eller i skiver. Frosne skiver går forresten rett i brødristeren og smaker nystekt igjen på 2-3 minutter, dessuten blir det fantastiske «Arme riddere» dersom man bruke julekakeskiver istedet for vanlig brød.

Her er oppskriften!

Du trenger: 

  • 4 dl melk
  • 75 g sukker
  • 50 g lys sirup
  • 1 pk. gjær, fersk eller tørr
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 600-650 g hvetemel
  • 100 g smør, i terninger
  • 75 g rosiner
  • 1/2 dl melk eller 1 sammenvispet egg, til pensling

Ha melk, sukker, sirup og gjær i en stor bolle. Tilsett kardemomme, salt og det meste av melet, og bland det godt inn. Elt til deigen er smidig og elastisk, og slipper innsiden av bollen.

Ha smørterningene i deigen en og en, og elt videre et par minutter til. Tilsett rosinene mot slutten av eltetiden. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve en times tid.

Del deigen i to like store deler. Form delene til to runde brød og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la brødene etterheve i ca. 30-40 minutter.

Sett stekeovnen på 180°C.

Pensle de ferdighevede brødene med melk eller egg, og stek dem på nederste rille i 35-40 minutter. Avkjøles på rist.

Tips: Server gjerne skiver av julekake med smør og brunost.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

13_Julekake_1_lys

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *