
Jobber du deg fortsatt gjennom julegavelista? Her er et tips til den som har alt – et glass med hjemmesyltede klementiner! Man lager en enkel sukkerlake, har i skivede klementiner som får putre i sukkeret en stund, så er det bare å ha alt over på glass. Sett på en fin sløyfe og en etikett med serveringstips, så er julegaven i boks.
Disse sukkersøte klementinskivene er perfekt til ostefatet, som kaketopping, eller til is og andre desserter. Sirupen som blir til overs smaker helt himmelsk ringlet over en skål iskrem eller riskrem, og prøv å tilsette litt klementinsirup istedet for sukker neste gang du pisker krem!
Tips: Hvis du ønsker å gi de syltede klementinene enda mer julepreg, kan du ha hele krydre i kjelen mens blandingen koker. Jeg anbefaler hel kanelstang, noen nellikspikre og et par stjerneanis – da kommer julestemningen inn i både smak, lukt og utseende.

Du trenger:
- 5 dl vann
- 500 g sukker
- 700 g klementiner* (ca. 8 klementiner)
Ha vann og sukker i en kjele.
Varm opp vann og sukker på svak/middels varme til sukkeret er helt oppløst.

I mellomtiden skjærer du klementinene i skiver på ca. ½ cm.
*Det anbefales å bruke økologiske klementiner når man bruker dem med skallet på, dette for å unngå å få i seg eventuelle sprøytemidler. Alternativt kan du vaske klementinene før bruk.

Ha de oppskårne klementinskivene over i kjelen med sukkervannet og kok opp.

Skru ned varmen og la klementinskivene småputre i sukkerlaken i ca. 1 time, eller til skivene er møre og sukkerlaken er redusert og sirupsaktig.

Ha blandingen over på rene, tette glass med lokk. Hvis du tar deg bryet med å sterilisere glass og lokk, kan de syltede klementinene holde seg i mange måneder dersom de oppbevares et kjølig sted.
Tips:
- Hvis du får mye sirup til overs smaker denne helt herlig ringlet over iskrem eller andre desserter. Prøv også å tilsett litt klementinsirup istedet for sukker neste gang du pisker krem, eller ha en «dæsj» i shakeren neste gang du mikser en drink!
- Hvis du ønsker å gi klementinene litt julepreg, kan du ha hele krydre i kjelen mens blandingen koker. Hel kanelstang, nellikspikre og stjerneanis vil for eksempel gi et hint av julestemning, både i smak og i utseende.

-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.
