Gresskarsuppe med eple og rosmarin

c

Jeg er ikke helt ferdig med gresskarsesongen, og det er helt enkelt fordi jeg elsker både smaken og alle helsefordelene ved å spise mer av denne supergrønnsaken. Gresskar inneholder lite kalorier og karbohydrater, men er derimot rik på vitaminer (betakaroten/A-vitamin), fiber og antioksidanter.

I kjøleskapet mitt har jeg fortsatt store mengder epler fra egen hage, så da jeg så en oppskrift på gresskarsuppe med eple, var jeg solgt. Ovnsbakingen av grønnsaker og epler gir suppen en fyldigere og kraftigere smak, perfekt for kjølige og regntunge novemberdager.

d

(Oppskriften er basert på Jamie Olivers «Roasted apple and squash soup» fra denne boken.)

Du trenger:

  • Ca. 1,2 kg flaskegresskar (1 ganske stort)
  • 3 epler
  • 1 stor løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1-2 røde chilli
  • olivenolje
  • en klype korianderfrø (eller bruk malt koriander)
  • blader fra 3-4 stilker rosmarin
  • Ca. 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft
  • 4 ss gresskarfrø

Forvarm ovnen til 180C.

Skrell flaskegresskaret, ta ut den trådete kjernen og del det i 2-3 cm store biter. (Egentlig skal det ikke være nødvendig å skrelle det, men noen av de man får kjøpt i Norge er vokset, og man vil ikke ha voks i suppa. 🙂 Det enkleste er å dele det i to eller tre deler, og skjære vekk skallet med en skarp kniv.)

Skrell og kjern eplene, og del hvert eple i 4 eller 6 biter. Grovhakk løken. Behold skallet på hvitløksfeddene, men «krønsj» dem litt med hånden så de åpner seg litt. Del chilli i to på langs og skrap ut frøene.

Ha gresskar, epler, løk, hvitløk og chili i en stor ildfast form, eller i en langpanne. Ringle over ca. 2 ss olje, dryss over korianderfrøene og rosmarinblader. Bland godt, og sett formen på midterste rille i ca. 45 minutter.

Klem hvitløksfeddene ut av skallene sine og over i en blender eller food processor. Ha også i omtrent halvparten av innholdet i formen og halvparten av kraften. Kjør til blandingen er helt jevn, tøm den over i en kjele, og gjør det samme med den siste halvparten. Kok opp og smak til med salt og pepper. Tilpass konsistensen med ev. litt ekstra kraft eller vann. Ønsker du en mildere, mer kremete suppe kan du røre inn litt fløte eller crème fraîche.

Server suppen i skåler. Ringle over litt god olivenolje (eller fløte) om du vil, og dryss gjerne med gresskarfrø for å gi suppen litt «krønsj».

Ha en herlig uke, kjære lesere!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

ab

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *