Fiberrundstykker

F70A1452

Mange nordmenn lengter etter skikkelig grovt brød etter en ferie i utlandet. Litt merkelig er det, at vi er så vant til fiberrik kost her oppe, mens de i mange sydligere land nesten bare spiser hvitt brød? Disse rundstykkene er rundstykkene du vil lage når du trenger skikkelig grov bakst. De er proppfulle av fiber, og holder blodsukkeret stabilt myye lengre enn fint og halvgrovt brød.

Oppskriften er hentet fra denne kokeboken av Anette Harbech Olesen. Nok en fantastisk bok fra superdyktige Anette, som jeg ble kjent med på en workshop i fjor. Har du lyst til å spise sunt, samtidig som du bare elsker god mat og vil spise godt, ja da er det bøkene hennes du må ha. Nettsiden hennes, “Mat for livet”, er også fylt til randen av virkelig gode oppskrifter.

F70A1470

Du trenger:

  • 3 dl fingervarmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 3-4 dl revne grønnsaker, for eksempel gulerøtter
  • 1/2 pk. gjær
  • 1 ts salt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 300 g rugmel
  • Ca. 200 g speltmel

Ha vannet i en miksebolle og rør inn fiberhusk. La det stå i 10 minutter og rør deretter godt.

Tilsett de øvrige ingrediensene bortsett fra olivenolje og speltmelet. Rør deigen til en jevn masse og tilsett deretter olje og ev. så mye speltmel som trengs for å få en fin deig.

Form deigen til 10-12 boller og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la dem heve i minst 30 minutter.

I mellomtiden forvarmer du ovnen til 200 C.

Stek fiberrundstykkene på midterste rille i den forvarmede ovnen, ca. 35-40 minutter. Avkjøles på rist.

Nytes helst nystekte, men kan også fryses.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

F70A1450

Write a comment

Your email address will not be published.