
Lukten som brer seg i huset når du lager eplesmør er ubeskrivelig… som en slags blanding av jul, søte epler og pepperkaker. Faktisk er nesten lukten alene verdt å lage eplesmør for.
«Hva er forskjellen på eplemos og eplesmør?» er det mange som spør. Eplesmør inneholder ikke noe smør selv om navnet antyder det, men konsistensen er smørbar, om du skjønner hva jeg mener. I tillegg er eplesmør kjørt helt glatt med en stavmikser, og deretter kokt videre med brunt sukker og krydder helt til den får et karamellisert preg, både i smak og utseende. Ypperlig tilbehør til retter av svin eller kylling, og helt nydelig på pannekaker, vafler og brødmat. Eplesmør blir også brukt som kakefyll, eller som topping til havregrøt eller iskrem.
Har du fortsatt epler liggende? Hvis ikke, anbefaler jeg deg å kjøpe noen. 🙂
Oppskriften kommer her:

Du trenger:
(gir ca. 8 dl eplesmør)
- 1 kg epler
- 2 dl eplejuice eller eplecider
- 75 g vanlig sukker
- 100 g brunt sukker
- 1 ts malt kanel
- ¼ ts malt nellik
- ¼ ts malt allehånde
Skrell og kjern eplene, og skjær dem så opp i mindre biter.

Ha eplebitene over i en kasserolle og tilsett eplejuice og vanlig sukker.
Kok opp, og skru ned varmen til middels. Småkok med lokket på til eplebitene er møre. (Tiden avhenger av type epler du bruker, men 20-25 minutter kan være en grei pekepinn.)

Bruk en stavmikser og kjør eplemosen helt glatt.

Tilsett brunt sukker og krydder, og rør det godt inn.

Kok videre på lav varme uten lokk til mosen har fått en mørk karamellbrun farge og smørbar konsistens, ca. 1 – 1 ½ time. Rør med jevne mellomrom under kokingen.
Ha eplesmøret over på steriliserte glass med tett lokk. (Dersom eplesmøret skal spises innen et par uker, holder det at glassene er godt vasket.)

Oppbevar eplesmøret kjølig.
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.
