Eplesmør

10_Eplesmør_ferdig_på glass

Lukten som brer seg i huset når du lager eplesmør er ubeskrivelig… som en slags blanding av jul, søte epler og pepperkaker. Faktisk er nesten lukten alene verdt å lage eplesmør for.

«Hva er forskjellen på eplemos og eplesmør?» er det mange som spør. Eplesmør inneholder ikke noe smør selv om navnet antyder det, men konsistensen er smørbar, om du skjønner hva jeg mener. I tillegg er eplesmør kjørt helt glatt med en stavmikser, og deretter kokt videre med brunt sukker og krydder helt til den får et karamellisert preg, både i smak og utseende. Ypperlig tilbehør til retter av svin eller kylling, og helt nydelig på pannekaker, vafler og brødmat. Eplesmør blir også brukt som kakefyll, eller som topping til havregrøt eller iskrem.

Har du fortsatt epler liggende? Hvis ikke, anbefaler jeg deg å kjøpe noen. 🙂

Oppskriften kommer her:

2_Eplesmør_skrelling og kutting

Du trenger:

(gir ca. 8 dl eplesmør)

  • 1 kg epler
  • 2 dl eplejuice eller eplecider
  • 75 g vanlig sukker
  • 100 g brunt sukker
  • 1 ts malt kanel
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt allehånde

Skrell og kjern eplene, og skjær dem så opp i mindre biter.

3_Eplesmør_eplebiter i kjelen

Ha eplebitene over i en kasserolle og tilsett eplejuice og vanlig sukker.

Kok opp, og skru ned varmen til middels. Småkok med lokket på til eplebitene er møre. (Tiden avhenger av type epler du bruker, men 20-25 minutter kan være en grei pekepinn.)

4_Eplesmør_eplebiter ferdig kokt

Bruk en stavmikser og kjør eplemosen helt glatt.

5_Eplesmør_stavmikser

Tilsett brunt sukker og krydder, og rør det godt inn.

8_Eplesmør_røre inn brunt sukker og krydder

Kok videre på lav varme uten lokk til mosen har fått en mørk karamellbrun farge og smørbar konsistens, ca. 1 – 1 ½ time. Rør med jevne mellomrom under kokingen.

Ha eplesmøret over på steriliserte glass med tett lokk. (Dersom eplesmøret skal spises innen et par uker, holder det at glassene er godt vasket.)

9_Eplesmør ferdig kokt_helles på glass

Oppbevar eplesmøret kjølig.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

11_Eplesmør_ferdig på glass

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *