Mine beste epleoppskrifter

Eplechips_edit

Epler ligger strødd utover i norske hager rundt omkring, og jeg blir nesten lei meg når jeg ser at de bare blir liggende der og bli til snegle- og fuglemat… Er du en av dem som har flere epler enn du får brukt? Ring på hos naboen eller andre bekjente og spør om de vil ha en kasse eller to, eller ta innhøstingen i et jafs og lever inn overfloden til nærmeste saftpresseri. Etter at jeg «investerte» i en fruktplukker (haha – hele 149 kroner!) får jeg også tak i eplene som henger høyest, uten å måtte klatre eller risikere liv og lemmer i gardintrappa. (Fruktplukkeren kjøpte jeg på Biltema.)

Jeg har mange eplefavoritter, og under har jeg samlet noen av dem. Tiden er inne for en skikkelig C-vitamin-innsprøytning i form av norske epler i sesong, så jeg håper du også finner noen favoritter her!

På bildet over ser du enkle og kjempegode eplechips – herlig på ostefatet eller som de er. Sunn og nesten avhengighetsdannende snacks!

Neste oppskrift ut er karamellepler på pinne… Karamellepler er bare så godt, men et helt eple dyppet i karamell kan være litt i meste laget, og er i tillegg nokså vanskelig å spise. Da kan man lage dem på denne måten. 🙂

Toffee apple pops_skrå

Eplepaien under valgte jeg å kalle «Eplepai à là Bestemor Duck«, rett og slett fordi den minner meg om paiene hun alltid satte i vinduskarmen til avkjøling, men så kom Guffen og tok dem… Her får du plass til mange flere epler enn i de fleste andre eplepaier og eplekaker.

Eplepai

Åh, disse friterte epleringene med kanel og sukker er bare SÅ gode… Metoden er en superenkel måte å lage noe med epler på, selv om resultatet gjør at man tror det er en stor og innviklet operasjon. Med et dryss sukker og kanel smaker epleringene helt himmelsk, og det skal godt gjøres å bare spise én. Servéres som de er, eller med en kule vaniljeis.

Appel fritters_nærmere

Epledessert med cornflakes er epledesserten med en litt ny vri. Den minner kanskje litt om tilslørte bondepiker? Eplemos dekkes av et «teppe» av pisket krem og drysses med karamelliserte cornflakes. Enkelt, men SÅ godt!

Epledessert m cornflakes_ett glass

Denne franske epleterten er litt bedragersk… den ser så innviklet ut, men med litt «juks», så trenger du bare 10 minutter ved kjøkkenbenken! Og etter 20 minutter i ovnen får du resultatet du ser her.

Fransk epleterte_hele ovenfra

Eplekake i langpanne er perfekt å ta med seg på høstdugnad, eller server den etter søndagsturen. Gjerne med litt vaniljeis eller vaniljekrem…

Eplekake i langform_hele i biter

Oppskriften på denne enkle formkaken med epler og blåbær fant jeg i The Primrose Bakery Book. Primrose Bakery startet som et lite bakeri i Primrose Hill i London, men på grunn av sine uovertrufne bakverk har det nå blitt tre filialer i storbyen. Kombinasjonen eple og blåbær er virkelig en «match made in heaven», så denne anbefaler jeg på det varmeste.

Formkake med eple og blåbær_ute av formen

Hvis du prøver å unngå kaker og andre mer fett- og kaloriholdige desserter, kan eplesorbet være et alternativ. En frisk og litt lettere avslutning på måltidet.

Eplegranita_høykant m eple bak

Epler kan også brukes i gjærbakst. Da mener jeg ikke bare som fyll, men som væske i selve deigen. Revet eple gir saftige brød, så prøv gjerne med denne oppskriften på eplebrød.

F70A0967

Det finnes enda flere epleoppskrifter her på bloggen, det er bare å søke på «epler» i søkefeltet, eller klikke på kategorien «epler». 🙂

Kos deg!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *