Lun byggrynsalat med appelsin, halloumi og avokado

Byggsalat_3

Namnam, dette er salaten som setter alle andre salater i skyggen. Jeg har rett og slett blandet sammen ingrediensene som er av mine store favoritter for tiden, nemlig bygg, halloumi, spinat, avokado og granateple. Litt krydder og saftige appelsiner i tillegg, så får du en herlig symfoni av smaker og teksturer. Og som om ikke det var nok, så får du også påfyll av masse antioksidanter, jern, fiber, og et halvt alfabet av vitaminer.

Bygg har gått fra å primært bli dyrket for dyrefòr og ølbrygging, til endelig å begynne å få kred for sine helsebringende egenskaper. I følge Opplysningskontoret for brød og korn er bygg proppfullt av helseelementer: masse fiber og antioksidanter, inkludert kostfiberet betaglukan. Forskning har vist at høyere inntak av betaglukan har sammenheng med forebyggelse av livsstilsykdommer – det gir lavere kolesterolnivåer, stabliserer blodsukkeret (og ergo reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2), og reduserer risiko for enkelte kreftformer. Her i Norge får vi tak i fantastisk bygg med særs høy kvalitet, og jeg anbefaler virkelig å teste Duga bygg,* som finnes i de fleste Coop-butikker.

Så, hva venter du på? 🙂

Byggsalat_feat

Du trenger:

(2-3 porsjoner som en rett i seg selv, 4 porsjoner som tilbehør)

  • 2 1/2 dl byggryn (jeg bruker hele byggryn fra Duga)
  • 1/2 ts gurkemeie eller en liten klype safran (valgfritt)
  • 150-200 g halloumi (alternativt kan du bruke feta)
  • 2 små appelsiner
  • 2 små eller 1 stor avokado
  • 50-60 g babyspinat
  • 1 granateple

Kok opp ca. 5 dl vann. Ha i byggrynene, skru ned varmen og la det småkoke til byggkornene er møre, ca. 20 minutter. Når grynene er nesten ferdige, rør inn gurkemeie eller safran. Hell av overflødig vann.

Varm en stekepanne og skjær opp halloumi i nokså tykke skiver. Stek skivene til de får farge på begge sider, og sett til side så lenge. (Bruker du feta istedet – dropp stekingen bare smuldre osten over salaten til slutt.)

Ta fram en skarp kniv og skjær av toppen og bunnen av appelsinene, slik at fruktkjøttet akkurat blir synlig. Sett den på en av de flate sidene og “skrell” av skall og hvit membran med kniven, så nært inntil fruktkjøttet som mulig. Skjær så ut segmenter mellom membranene. (Hørtes dette for komplisert ut? Se steg-for-steg bilder og forklaring HER, eller bare skjær av skallet og skjær appelsinen i vanlige biter.) Skjær opp avokado i biter, og klem saften av «appelsin-skrogene» over bitene. (Så unngår du at avokadoen blir så fort brun.)

Ta frøene ut av granateplet. Hvis du ikke har brukt granateple før, kan det virke vanskelig å få ut de rubinrøde “perlene”. Bare skjær eplet i to horisontalt, og hold den ene delen over en bolle med snittsiden ned. Bruk en tresleiv til å slå på granateplet, og “perlene” kommer til å regne ned i bollen.

Ha babyspinaten over på et serveringsfat eller fordel den mellom flere skåler/tallerkener. Fordel byggrynene, halloumi-skivene, appelsin og avokado, og til slutt granateplekjernene.

Salte og pepre, og server straks! Namnam.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat og Instagram.

Byggsalat_4

*Jeg er ikke sponset av Duga bygg, men anbefaler gjerne produkter jeg liker spesielt godt. Duga drives i tillegg bl.a. av en bekjent, og jeg ble «forelsket» etter å ha smakt bygget de produserer. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *