Eplebrød

F70A0938

Eplehagene bugner for tiden, og da er det bare å sette i gang med å lage eplebasert mat! Epler er på sitt mest næringsrike når de er i sesong, og ikke minst er det nå de er mest smakfulle.

Epler i gjærbakst gir veldig saftig og godt brød, så ikke nøl med å bruke nedfallsfrukt eller lignende når du baker brød og rundstykker. Riv dem på et vanlig rivjern, med eller uten skall. Eplene gir en god og saftig sødme til brødet, men man merker det ikke så mye at brødskiven smaker av eple.

F70A0967

Du trenger:

  • 5 dl havregryn
  • 7 dl lunkent vann
  • 5 dl raspet eple (ca. 4-5 epler)
  • 1 pakke gjær, fersk eller tørr
  • 1 ts salt
  • Ca. 800 g hvetemel (avhenger av hvor saftige eplene er)

Ha havregryn i en stor bolle eller miksebolle. Hell over det lunkne vannet.

Rør raspet eple inn sammen med havregrynene. Velg selv om du vil skrelle eplene før du river dem, men det er ikke nødvendig.

Rør inn gjær og salt. Dersom du bruker en kjøkkenmaskin kan du bruke eltekroken til å røre.

Tilsett hvetemel, men hold litt tilbake inntil du ser hvor mye du trenger for å få en passe fast deig. (Mine epler var veldig «juicy», så denne gangen trengte jeg mer enn 800 g mel.)

Elt deigen til den er smidig og elastisk. Dekk til med plastfolie, og hev deigen på kjøkkenbenken i 1-2 timer, eller i kjøleskapet over natten.

Ha ut deigen på en lett melet arbeidsflate og elt den i et par minutter. Del den i to omtrent like store deler, og form dem til brød. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la brødene etterheve i en halvtimes tid.

Forvarm ovnen til 200C.

Skjær 3-4 skrå snitt på toppen av brødene med en skap kniv, og sett dem nest nederst i ovnen. Stekes i ca. 50-60 minutter. Avkjøles på rist.

Smaker helt nydelig med smør og brunost, eller med deilig syltetøy.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat («mariasaltogsott») og Instagram.

F70A0952

Inspirasjonen til denne oppskriften fikk jeg fra denne boken, skrevet av den talentfulle Sif Orellana.

2 kommentarer

  1. Smaker godt. Jeg tok i rosiner å jeg. Smaker ikke eple egentlig.

    1. Marias Salt og Søtt

      Hei! Brødet smaker ikke så mye av eple, det bare gjør at brødet blir saftig egentlig. 🙂 God idé å tilsette rosiner!
      Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *