Ta vare på urtene med «isbittrikset»

Trinn 3_frosne kuber_2

Har du urter på kjøkkenbenken som du ikke får brukt? Ofte kjøper vi en potte av urten vi trenger til en spesiell oppskrift, men man trenger sjelden hele greia… I tillegg er det en kunst å holde urteplanter fine over lenger tid. Mitt tips er å vanne dem lite og ofte, og kun i skåla, ikke i selve planten/jorda. Da kan de faktisk holde seg friske og fine i mange uker. Men når det er sagt – «trikset» du ser her kan hjelpe deg å ta vare på urtene, slik at du kan få glede av dem utover høsten og vinteren. Legg dem rett og slett i et isbitbrett, hell over olivenolje og sett brettet i fryseren. Da har du urtekuber klare til å putte rett i gryter og supper!

Trinn 1_urter i brett_1

Du trenger:

  • Friske urter
  • Olivenolje
  • Isbitformer

Hakk urtene, eller la bladene være hele. Dersom du hakker dem, kan det være lurt å legge et helt blad på toppen, slik at det blir lettere å se hva slags urt du tar opp av fryseren når de skal brukes senere.

Fordel urtene i isbitformene, enten hver for seg, eller blandet i de kombinasjonene du ønsker. (En klassisk bouquet garni består ofte av en blanding av for eksempel timian, rosmarin, oregano og laurbærblad.)

Hell olivenolje over urtene i hver fordypning. Hell nok til å mer eller mindre dekke urtene.

Trinn 2_helle i olje_3

Dekk til isbitformene med lokk eller plastfolie, og sett dem i fryseren.

Trinn 2_med olje_4

Etter ca. 8 timer er «isbitene» klare til bruk, men de holder seg godt i fryseren i mange uker. Hvis du vil frigjøre isbitbrettet – ta ut alle terningene og legg dem heller i en plastpose som lukkes godt før du legger den tilbake i fryseren.

Tips:

Istedet for olivenolje kan man også bruke rapsolje, kokosolje eller smeltet og avkjølt smør.

Urteterningene er perfekte å bruke i supper, gryter, sauser, på ovnsbakte grønnsaker, poteter og kjøtt, eller i bakt potet og potetmos.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat («mariasaltogsott») og Instagram

Trinn 3_frosne kuber_1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *