Lun byggrynssalat med grønnsaker og chorizo

F70A8794

Vi spiser altfor lite bygg, og jeg utnevner gjerne meg selv som byggkornets forkjemper! Ikke bare er det smakfullt og et supert alternativ til ris og pasta, men det er også proppfullt av helseelementer, som for eksempel fiber og antioksidanter. Opplysningskontoret for brød og korn skriver følgende:

Blant kostfibrene i bygg finner vi ganske mye beta-glukan. Dette er fiberstoffer som har stort fokus i dag fordi det er påvist sammenhenger mellom høyere inntak av disse og forebyggelse av viktige livsstilsykdommer. Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg.

Så det er bare å få en pose bygg inn i kjøkkenskapet først som sist. Bruk byggmel i brødbakst og vaffelrøre, eller bruk hele byggryn i salater og som tilbehør. Denne salaten laget jeg da jeg trengte en opprydning i grønnsaksskuffen, og da var det tilfeldigvis paprika og brokkoli som gikk på siste verset, men bruk de grønnsakene du ønsker – alt funker med bygg!

Du trenger:

(3-4 porsjoner som tilbehør, 2 personer som en rett i seg selv)

  • 250-300 g byggryn
  • en skvett olivenolje
  • saften fra 1/4 – 1/2 sitron
  • 1/2 rødløk, hakket
  • 1 paprika og 1/4 brokkoli, delt i mindre biter (eller andre grønnsaker)
  • 75 g chorizo i skiver
  • salt og pepper

Kok byggrynene etter anvisning på pakken. Når de er avrent har du dem over i en bolle og rører inn litt olivenolje og sitronsaft. Salte og pepre.

I mellomtiden varmer du litt olje i en stekepanne. Ha i løk og stek den på middels varme i 5 minutter. Tilsett de resterende grønnsakene, ha i en liten skvett vann hvis nødvendig. Rør med jevne mellomrom til brokkolien begynner å bli mør, men ikke stek så lenge at grønnsakene blir slappe og blasse i fargen. Salte og pepre, og ha alt over i bollen med byggrynene.

Stek chorizoskiver til de blir sprø, det tar bare et par minutter på middels/høy varme. Bland dem inn sammen med byggryn og grønnsaker. Smak til med salt og pepper. Anrett salaten på tallerkener/skåler i porsjoner, eller server den som tilbehør.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook, Snapchat («mariasaltogsott») og Instagram!

F70A8808

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *