Slik lager du perfekt pavlova til 17. mai!

Pavlova 17 mai

Pavlova har blitt en gjenganger på det norske folks kakebord på 17. mai, og det er ikke så rart! Sprø, deilig marengsbunn med seig, marshmallow-aktig kjerne, dekket med fløyselsmyk krem og masse ferske bær – hva er bedre!? Likevel virker det som at noen sliter med å få til selve marengsbunnen. Det er ikke vanskelig, men det er noen ting man bør ha i bakhodet for å lykkes med pavlova. Her har jeg samlet alle mine beste tips, og satt dem sammen til en 9-trinns «pavlova-guide». Følger du trinnene nøye, får du en perfekt pavlova til 17. maifesten. – Og siden det ER nasjonaldag, må det være lov til å lage en «dobbeldekker»! Hvis du vil holde deg til ett lag, kan du bare halvere oppskriften.

Finn fram forkleet!

Pavlova ferdig_1

Du trenger:

(2 bunner)

 • 8 store eggehviter
 • En klype salt
 • 375 g sukker
 • 1 ss maisenna
 • 2 ts hvitvinseddik
 • 1-2 ts vaniljeekstrakt eller essens (valgfritt)
 • 5 dl kremfløte
 • Masse friske bær, til servering

1. Forvarm stekeovnen til 180°C, varmluft. Ta fram to stekebrett og to ark bakepapir.

Tegn en sirkel etter en kakeform eller tallerken på begge bakepapirene, ca. 24-26 cm i diameter. Snu arkene og legg dem på hvert sitt stekebrett. (Da unngår du blyantstreker på pavlovaen.)

Trinn 1_pavlova

2. Ta fram en helt ren og tørr miksebolle. Bare en liten antydning fett eller vann fra forrige bruk kan være nok til at hvitene ikke får det volumet du ønsker. Hvis du er usikker på om bollen er ren nok, kan du gni innsiden med sitron. Da vil eventuelt fett løse seg opp. En bolle av glass eller metall egner seg best, da plastboller er vanskeligere å få helt rene.

Trinn 2_pavlova

3. Det er viktig at det ikke er spor av eggeplomme i hvitene, så vær veldig påpasselig når du skiller hvitene fra plommene.

Trinn 3_pavlova

4. Visp eggehvitene på lav/middels hastighet til de er skummende, men ikke stive. Nå kan du øke hastigheten og begynne å tilsette sukkeret gradvis, en skje om gangen, mens det vispes videre.

Trinn 4_pavlova

5. Nå alt sukkeret er tilsatt, vispes det videre helt til marengsen er tykk, luftig og skinnende blank.

Trinn 5_pavlova

6. Sikt over maisenna, og ha i hvitvinseddik og ev. vanilje. Bland det forsiktig inn med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig. Nå er marengsrøren klar!

Trinn 6_pavlova_vender inn

7. Fordel marengsrøren mellom de to brettene, og bre den utover til en tykk runding. Hold deg innenfor sirklene du tegnet på bakepapirene, slik at du får to like store bunner. Dersom du lager kantene litt høyere enn midten, blir det enklere å fylle pavlovabunnene etterpå. Den enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke baksiden av en skje til å lage en liten fordypning i midten.

Trinn 7_pavlova_annen versjon

8. Sett brettene i ovnen, og skru ned temperaturen til 100°C, fortsatt varmluft. (Ved å bruke varmluftsfunksjon kan du steke begge brettene samtidig.) Stek marengsene i ca. 1 time, uten å åpne ovnsdøra. Skru av ovnen, og la dem stå i ovnen til de er avkjølte. Når marengsbunnene er ferdig stekt, skal de se sprø ut langs kantene og på toppen, men når du trykker lett på midten med fingeren, skal du ane den myke, seige marshmallow-aktige teksturen under det tørre. De avkjølte bunnene kan nå legges i en tett boks eller pakkes inn i plast og oppbevares i opp til 2-3 dager.

9. Når du er klar til å servere pavlovaen, legger du den ene bunnen på et stort fat. Pisk kremfløten halvstiv og legg et tykt lag oppå marengsen. Strø noen ferske bær på kremen, og legg den andre bunnen forsiktig på toppen. Bre resten av fløten på toppen, og dekorer med rikelige mengder ferske bær.

Pavlova 17 mai_2

Lykke til!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

3 kommentarer

 1. Hei Maria.
  Utrolig nyttige tips, gleder meg til å prøve ut. Det jeg lurer på, er om man kan bruke epleedikk eller vanlig edikk, det samme gjelder om man kan bruke potetmel istedet for maisenna?

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Momina! Man kan egentlig bruke hvilken som helst eddik, og eplecidereddik fungerer like bra som hvitvinseddik.
   Jeg har ikke prøvd å lage pavlova med potetmel istedet for maisenna, men de har mange av de samme egenskapene, så jeg kan ikke forstå annet enn begge deler må gå bra. 🙂
   Lykke til!

   Hilsen Maria

   1. Momina

    Tusen takk for svar:)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *