Bialys

Bialys_høy_1

En bialy kan minne om en bagel, men denne godsaken med polsk opphav er nokså annerledes. Deigen kokes ikke før steking slik man gjør med bagels, og istedet for det velkjente bagel-hullet, lages det en fordypning i midten som fylles med karamellisert løk og valmuefrø. Jeg kan love deg at disse kommer til å slå an på pikniken, og de er perfekte å ha i fryseren til de gangene du er fysen på noe godt, men ikke orker å kokkelere.

Finn fram:

  • 3 dl vann, ca. 25°C
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ss salt
  • Ca. 400 g hvetemel

Løkfyll:

  • 2 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 4 store løk, hakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • Salt
  • 1 ss valmuefrø

Deigen: Ha vann og gjær i en stor bolle og la det stå i 5 minutter. Tilsett salt og det meste av hvetemelet. Bland sammen og kna deigen i 5 minutter. Det enkleste er å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok. La deige hvile i 10 minutter, slik at melet får tid til å absorbere væsken. Kna videre i ytterligere 7-8 minutter, helt til deigen er smidig og elastisk. Kanskje trenger du ikke alt melet, eller kanskje trenger du litt ekstra mel. Dekk til bollen med plastfolie og la deigen heve i 1 ½ – 2 timer, eller til den er minst dobbelt så stor. (Hvis du vil, kan du nå sette bollen med deigen i kjøleskapet over natten, og lage bialys dagen etter.  Men husk da å ta den ut av kjøleskapet et par timer før du skal lage dem, slik at deigen kommer tilbake til romtemperatur.)

I mellomtiden kan du lage løkfyllet. Ha smør og olje i en stor stekepanne eller kasserolle og sett den på middels varme. Når smøret er smeltet har du i den hakkede løken og hvitløken. Stek den så på middels varme (husk å rør i den nå og da) helt til den har blitt myk og karamellisert. Dette kan ta fra 25-40 minutter. Rør inn valmuefrø og salt etter smak, og avkjøl så løken litt før du bruker den til å fylle bialysene med.

Ha deigen ut på et lett melet arbeidsbord og del den i åtte omtrent like store deler. Trill dem til runde boller, og dekk dem til med et kjøkkenhåndkle. La dem etterheve en halvtimes tid. Sett ovnen på 220°C.

Ta for deg en og en bolle, og bruk fingrene til å lage en fordypning i midten på hver av dem. Det bær være igjen en kant på ca. 2 cm rundt fordypningen. Pass på at du ikke lager hull helt gjennom. Legg dem utover et bakepapirdekket stekebrett. Fordel løkfyllet mellom de åtte fordypningene.

Stek dem så i midten av ovnen i 12-15 minutter, eller til de har fått en lys gyllen farge på kantene. Nytes helst mens de fortsatt er litt varme.

Enjoy!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Bialys_høy_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *