Kyllinggyros med tzatziki og søtpotetchips

Gyros_3

Glem pølse i brød og hamburger, lag fastfood på gresk! Kyllinggyros med tzatziki og salat, og sleng gjerne på sotpotetfries, er både sunnere, bedre og mye mer spennende enn det nordmenn karakteriserer som «gatemat». Det er ikke vanskelig å lage heller, men ikke hopp over marineringen av kyllingen – det er den som sikrer saftig og smakfullt kjøtt. Dette er rett og slett for godt til bare å spise når man er på ferie i Hellas…

Gyros_liggende pita

Du trenger:

 • 4 kyllingbryst, skåret i skiver
 • Saften av 1 sitron
 • 4 ss olivenolje
 • 1-2 hvitløksfedd, presset
 • 2 ss tørket oregano
 • Salt og pepper
 • 4 pitabrød
 • 4 store salatblader, f.eks. romano eller hjertesalat
 • 2 tomater, i skiver
 • ½ rødløk, i skiver

Tzatziki:

 • ½ agurk
 • 300 g gresk yoghurt
 • 1-2 hvitløksfedd, presset
 • 2 ss sitronsaft eller rødvinseddik
 • salt

Søtpotetchips:

 • 500 g søtpøtet (ca. 2 nokså store søtpoteter)
 • ½ ts paprikapulver eller cayennepepper
 • 2 ss olivenolje
 • salt

Slik gjør du:

 1. Lag marinaden. Ha sitronsaft, olivenolje, hvitløk, tørket oregano og salt og pepper i en bolle. Bland det godt sammen. Ha i oppskåret kyllingfilet og vend den rundt i marinaden. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet en halvtimes tid.
 1. Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne strimler. Legg strimlene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Pass på at de ikke blir liggende oppå hverandre – skulle det bli for fullt kan du bruke to brett. Ringle over olivenolje, dryss over paprikapulver eller cayennepepper (eller litt av begge deler) og bland alt godt slik at det kommer litt olje og krydder på alle potetstrimlene. Sett brettet inn i ovnen på 200°C varmluft, og stek i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprø og gylne.
 1. I mellomtiden lager du tzatziki. Del agurk i to på langs. Bruk en teskje og skrap ut innmaten. Riv agurken og ha den over i en sil. Klem den revne agurken slik du får ut noe av vannet. Rør den så inn i yoghurten sammen med hvitløk og sitronsaft eller rødvinseddik. Smak til med salt. (Tips: tzatziki kan lages noen timer i forveien.)
 1. Varm opp en stekepanne. Bruk gjerne en grillpanne hvis du har. Ta kyllingskivene ut av marinaden og stek dem i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte. (Tiden avhenger av tykkelsen på kyllingen du bruker.)
 1. Varm pitabrødene noen sekunder i mikrobølgeovnen. Legg på litt salat og skivet tomat, og fyll på med kjøtt, rødløk, tzatziki og søtpotetchips. Hva man har på først og sist er en smakssak; noen foretrekker å bre tzatziki utover pitabrødet før man har på salat og resten av ingrediensene. Brett sidene forsiktig inn over fyllet, og servér.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Gyros_1

2 kommentarer

 1. Ser knallgodt ut!

  1. Marias Salt og Søtt

   Takk for det, Kamilla! Det er bare så godt, håper du prøver! 🙂

   -Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *