Helstekt kylling med grønnsaker, sitron og rosmarin

Kylling_1

Trenger du en opprydning i grønnsaksskuffen? Det trengte jeg, og i tillegg hadde jeg en hel, rå kylling i kjøleskapet som ikke rakk å bli den påskekyllingen jeg hadde planlagt…

Denne middagen lager du i en fei – noen få minutters hands-on tid er stort sett alt som kreves av deg – resten gjør seg selv i ovnen, i tillegg blir det kun én form å vaske opp etterpå. 😀

Kylling_4

Du trenger:

  • 1 rå hel kylling (ca. 1,3-1,5 kg)
  • 1 kg (eller mer) grønnsaker (jeg brukte potet, søtpotet, pastinakk, rødbete, rødløk og hvitløk)
  • olivenolje
  • 1 sitron
  • noen kvaster frisk rosmarin
  • salt og pepper

Sett ovnen på 200C. Ta fram en stor ildfast form eller langpanne.

Skrell grønnsakene og skjær dem opp i biter, og ha dem over i formen. De må ikke være for små, da blir de ferdig stekt før kyllingen. Ringle over litt olivenolje og klem over saften av 1/2 sitron. Bland alt godt sammen.

Skyll kyllingen i kaldt vann og tørk den så med kjøkkenpapir. Istedenfor stuffing bruker jeg 1/2 sitron og hele hvitløksfedd – det gir god smak til kyllingen under steking. Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og ha litt olivenolje på den. Putt inn rosmarinkvaster her og der.

Sett formen i ovnen og stek i ca. 1 time. Tiden avhenger av størrelsen på kyllingen, og på ovnen din. Sjekk om den er ferdig stekt ved å stikke en knivspiss innerst ved låret. Dersom saften som renner ut er helt klar, er kyllingen ferdig stekt. Dersom saften har rødt i seg, eller er grumsete, trenger kyllingen lenger tid i ovnen.

Løft kyllingen ut av formen og sett den på en fjøl eller et serveringsfat. Dersom du vil gjøre grønnsakene litt sprøere – la dem være igjen i formen og sett den tilbake i ovnen. Skru på varmluftsfunksjonen og skru opp temperaturen til 220C. Stek grønnsakene i ytterligere 10 minutter mens kyllingen hviler.

Salte og pepre. Bruk gjerne godt flaksalt!

Server – og nyt!

-Maria

PS: Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Kylling_nær

Ønsker deg en herlig, ny uke!

Kylling_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *