Sprø, ovnsbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker_trinn6_

Er du en av dem som serverer lam i løpet av påskedagene? Da kan jeg anbefale sprø, ovsbakte rotgrønnsaker som tilbehør – supergodt, og i tillegg veldig billig! Mange plages med at rotgrønnsakene blir slappe og triste i ovnen, men følger du oppskriften under er det gode muligheter for et sprøtt resultat. Mine favoritter er pastinakk og rødbeter, men bruk også gjerne gulrøtter, søtpotet, kålrabi, sellerirot eller hva du måtte ønske av rotgrønnsaker.

Du trenger:

(som tilbehør til ca. 4 personer)

  • 800 g rotgrønnsaker, f.eks. gulrøtter, pastinakk, søtpotet, rødbeter, kålrabi
  • 3-4 ss solsikkeolje
  • Salt og pepper
  • Tørket og ev. også fersk rosmarin eller timian

Ta grønnsakene ut av kjøleskapet i god tid, slik at de får romtemperatur før de skal stekes. Forvarm ovnen til 230°C, varmluft. Sett også inn et stekebrett med kanter. Skrell grønnsakene og skjær dem opp i like tykke biter. Den er lettest å få grønnsakene sprø dersom du skjærer dem i staver med en tykkelse på maks. 1 cm.

Rotgrønnsaker_trinn3

Ta stekebrettet ut av den varme ovnen og ha i oljen. Sett brettet inn i ovnen igjen i ca. 5 minutter, eller til oljen er rykende varm. I mellomtiden tørker du de oppskårne grønnsakene. Vann er din verste fiende når du skal lage sprø grønnsaker! Bruk kjøkkenpapir og tørk av all synlig fuktighet. Den mest effektive måten å gjøre dette på er å legge noen biter inni et stykke kjøkkenpapir og klemme godt til, da kjenner du at papiret suger til seg væske og blir fuktig.

Ta brettet med den rykende varme oljen ut av ovnen. Ha grønnsakene klare.

Forsiktig legger du grønnsakene på brettet – de skal frese godt når de kommer i kontakt med oljen. Vend dem litt rundt slik at de får litt olje på alle sider, og spre dem godt utover. Det er viktig at det ikke blir for fullt på brettet, da blir ikke grønnsakene sprø. (Dersom du lager en stor porsjon – bruk to brett.) Dryss over litt tørket rosmarin eller timian om ønskelig.

Rotgrønnsaker_trinn4_

Sett brettet inn i ovnen igjen, og stek rotgrønnsakene på varmluft i 20-25 minutter, eller til de er gylne og sprø på kantene. Halvveis i steketiden snur du dem forsiktig med en stekespade.

Rotgrønnsaker_trinn5_

Salte og pepre, og servér med friske rosmarin- eller timianblader.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Rotgrønnsaker_trinn6

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *