Kjøttgryte med øl

Boef

Våren glimrer fortsatt med sitt fravær, så da må man passe på å lage gode vinterretter mens man fortsatt kan… Denne retten kommer opprinnelig fra Frankrike og går under navnet Carbonnade de boeuf. Men det er sikkert noen som mener at noe her ikke er autentisk, og jeg vil nødigst ha franske kokker eller husmødre på nakken, så jeg kaller den heller kjøttgryte med øl. Når det er sagt – jeg fikk oppskriften aven fransk bekjent, så for meg er denne så fransk den kan bli.

Dette er liksom øl-versjonen av den mer kjente Boeuf bourguignon, hvor kjøttet kokes i rødvin. Fantastisk god både samme dag og dagen etter den lages!

Du trenger:

(ca. 5-6 porsjoner)

 • ca. 2 ss smør
 • ca. 2 ss olivenolje
 • 1,5 kg grytekjøtt av storfe (f.eks. høyrygg), skåret i tykke strimler
 • 3 løk, delt i to og skåret i halvmåner
 • 4 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ss hvetemel
 • 1 ss brunt sukker
 • 4 dl varm oksekraft (jeg bruker flytende oksekraft fra Touch of Taste, som jeg blander i kokende vann)
 • 5 dl mørkt øl
 • 1 ss rødvinseddik
 • salt og pepper
 • 1 bouquet garni (en bunt med laurbærblad, timian og persillestilker. Man kan kjøpe ferdiglagede, tørkede bouquet garnis)

Sett ovnen på 160 C.

Ta fram en kasserolle eller stekepanne med kanter, og smelt smøret med oljen på middels/høy varme. Brun kjøttbitene i flere omganger. NB: kjøttet skal kun brunes, ikke gjennomstekes. Ha dem over på en tallerken etterhvert som de er klare. Tilsett litt mer olje dersom det blir tørt i kasserollen/stekepannen.

Skru ned varmen til middels og stek løken til den mykner, ca 10 minutter. Tilsett hvitløk og stek i ytterligere 1 minutt. Ha løken over i en skål så lenge. Hvis det ikke en noe fett igjen i pannen, ha i 2 ss ekstra med smør og smelt det. Tilsett hvetemel og brukt sukker og visp godt til du har en jevn, lysebrun masse. Tilsett den varme kraften gradvis og gi det hele et oppkok. Rør jevnlig. Tilsett øl og eddik og kok opp igjen. La dette småkoke i ca. 10 minutter til det begynner å tykne litt.

Ta fram en stor kasserolle med lokk som tåler å stå i ovnen, f.eks. støpejern. Legg løkblandingen og kjøttet lagvis i den, og krydre med litt salt og pepper mellom hvert lag. Putt bouquet garnien innimellom kjøttet og tøm over sausen. Legg på lokk og sett det hele i den forvarmede stekeovnen i ca. 2 1/2 time. Sjekk om kjøttet har blitt mørt. Virker det fortsatt litt seigt, legg på lokket og sett tilbake i ovnen i 15-20 minutter til.

Serveres gjerne med poteter eller eggnudler med litt smør og hakket bladpersille.

-Maria

P.S: Det lekre serviset i French country-stil er fra Astier de Villatte, og kan fåes hos Balzac i Oslo. (Asjett, glass og bestikk.) Jeg er ikke sponset av dem, men har fått låne noen vakre rekvisitter. 🙂

P.P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Boef_2

English:

(about 5-6 servings)

 • 2 tbsp butter
 • 2 tbsp olive oil
 • 1,5 kg stewing beef, but into fat strips
 • 3 onions, sliced
 • 4 garlic cloves, finely chopped
 • 2 tbsp flour
 • 1 tbsp brown sugar
 • 400 ml hot beef stock
 • 500 ml dark beer
 • 1 tbsp red wine vinegar
 • salt and pepper
 • 1 bouquet garni

Preheat oven to 160 C.

Melt the butter and oil in a sauté pan over medium-high heat. Brown the beef strips in batches. Remove from the pan. In the same pan, fry the onions until soft, about 10 minutes, then add the garlic and cook for 1 minute. Remove from the pan.

If there is no more fat in the pan, add 2 tbsp butter and let it melt. Add the flour and sugar, and cook, stirring, for 1 minute to make a roux. Gradually whisk in the stock, and bring to the boil. Add the beer and vinegar, and bring back to the boil, cooking about about 10 minutes. Remove from the heat.

In a large oven proof casserole, layer the onion mixture alternately with the beef strips, seasoning each layer as you go with salt and pepper. Tuck in the bouquet garni, and pour the liquid over. Cover, and bake for 2 1/2 hours. Check a piece of beef, if it’s not completely tender, return to the oven for another 15-20 minutes.

Serve with potatoes or egg noodles tossed in butter and chopped parsley.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *