Vaniljeduftende havreboller

Havreboller_2

Boller trenger ikke bare være boller! I helgen fant jeg en kartong vaniljesaus som skulle vært brukt, og med den som utgangspunkt laget jeg «rundstykker i bolleforkledning». Ingrediensene lagt sammen kvalifiserer til «halvgrovt brød» på grovhetsskalaen, men smak og konsistens er som myke, deilige hveteboller. Jeg fikk ingen klager fra barna, som mumset villig i vei på hver sin, og som spurte om å få en til. Vaniljesausen erstatter både melk, smør og sukker her, og den gjør at bollene dufter mildt av vanilje. Vil du ha litt mer vanilje, kan du tilsette litt vaniljepulver eller vaniljesukker i deigen.

Du trenger:

(Ca. 25 boller)

 • 1 1/2 dl lunkent vann
 • 1 pk. fersk gjær
 • 1 liter romtemperert vaniljesaus (jeg brukte «Piano»)
 • 3 dl lettkokte havregryn
 • 3 dl fin sammalt hvete
 • ca. 8-10 dl hvetemel
 • ev. rosiner (valgfritt)
 • ca. 1 1/4 dl fløte eller melk, til pensling

Ha det lunkne vannet i en miksebolle og smuldre inn gjæren. Rør med en skje til gjæren er oppløst.

Tilsett vaniljesaus, havregryn og sammalt mel og bland alt godt sammen. Dersom du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok kan du begynne eltingen nå, og tilsette hvetemelet gradvis mens det eltes. Tilsett nok mel til at deigen henger godt sammen, og elt nok til at den blir smidig og elastisk. Dersom du bruker rosiner tilsettes disse mot slutten av eltetiden. Dekk til bollen med plastfolie og la den heve til omtrent dobbelt størrelse. For meg tok det ca. 45 minutter.

Ha deigen ut på en lett melet arbeidsbenk og del den opp i ca 25 omtrent like store deler. Trill boller og sett dem utover 2 bakepapirkledde stekebrett. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og etterhev bollene i ca. 30 minutter. I mellomtiden forvarmes ovnen til 200 C.

Pensle bollene med fløte eller melk, og dryss over litt havregryn hvis du vil. Stek et brett om gangen, ca. 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Ha en fin søndagskveld, og en herlig, ny uke!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Havreboller_1

English:

(Yield: 25-30)

 • 150 ml tepid (37 C) water
 • 50 grams fresh yeast
 • 1 litre vanilla custard sauce (at room temperature)
 • 1 1/4 cup oats
 • 1 1/4 cup wholemeal flour
 • about 3-4 cups plain/all-purpose flour
 • raisins (optional)
 • about 1/4 cup /120 ml) cream or milk, for brushing

Pour the tepid water into a mixing bowl. Crumble in the yeast and stir until the yeast is dissolved.

Add the vanilla custard sauce, oats and wholemeal flour. Mix well. If using a stand mixer, attach the dough hook and start mixing. Add the flour gradually until the dough comes together. You may not need all the flour. Knead until the dough is smooth and elastic. If using raisins, add them towards the end of the kneading time. Cover the bowl with cling film and leave to rise until doubled in size, about 45 minutes.

Tip out onto a lightly floured surface and divide into 25 equally (ish) sized pieces. Shape into buns and arrange on two lined baking trays. Cover with clean kitchen towels and prove for 30 minutes. Preheat oven to 200 C.

Brush the buns with cream or milk, and sprinkle with some oats, if you like. Bake one tray at a time for about 15-18 minutes. Transfer to a wire rack to cool

Enjoy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *